Foto: Vyacheslav Chistyakov / Tetra Images / Profimedia

Prošli mesec ti je preskočila menstruacija, malo se više zamaraš i znojiš, ali nema šanse da je menopauza, tek ti je 40... Ipak, simptomi novog poglavlja u životu jedne žene umeju da dođu ranije nego što bismo volele. Zato smo sa stručnjacima razgovarali o znakovima rane menopauze i kako ih ublažiti.

Kad će žena ući u menopauzu, koja je sastavni deo starenja i znači kraj menstruacije, zavisi od mnogo faktora. Među njima je i – podneblje. Statistika pokazuje kad menopauza u proseku nastupa kod žena u pojedinim zemljama. Ginekolog Mima Fazlagić za portal Nova.rs priča kada okvirno u Srbiji žene ulaze u period koji znači kraj reproduktivne moći, a donosi brojne psihofizičke i hormonske promene.

Pročitajte još:

„Za Balkan je to 48, 49 godina. Ulazak u menopauzu je najčešće određen genetikom, tj. time kako su majka i ostale žene u porodici ulazile u menopauzu. Takođe, tu su i drugi nepredvidivi uslovi – stresan život, drugi hormonski poremećaji, bolesti… Kad taj klimaks dođe sa 48, 50 godina, to se smatra normalnim i žena može da izabere da li će kroz klimaks proći prirodno, da li će uzimati hormone, biljne estrogene“, nabraja doktorka.

Ipak – klimaks može da nastupi i znatno ranije. Ta promena se skoro nikad ne dešava naglo, već se znakovi rane menopauze javljaju postepeno.

Prvi znak neredovan ciklus

„Prvo ide poremećaj ciklusa – menstruacija ili kasni ili se javlja dvaput mesečno. Zatim, javlja se poremećaj hormona i, kad ih izvadimo, vidimo da su hormoni FSH i LH suviše visoki, to je znak da žena ulazi u perimenopauzu, tj. ranu menopauzu.“

Doktorka Fazlagić govori i šta je tada činiti.

„Kad se to desi mladoj ženi, ispod 45 godina, mi odmah uradimo sva ispitivanja, ultrazvuk, pregledamo grlić materice, ispratimo je mesec, dva. Ako je sve zdravo, a ipak hormoni pokazju da su blizu klimaksa, predlažemo hormonsku terapiju.“

Naša sagovornica priča i kako deluje ta hormonska terapija, koja treba da ublaži sve one neprijatnosti menopauze – valungde, promene raspoloženja, znojenje, malaksalost, razdražljivost…

„To je supsticija, zamena za hormone kojih nema. To su tablete sastavljene pola meseca iz estrogena, pola iz progesterona i one imitiraju prirodni ciklus i prave u krvi normalnu koncentraciju hormona, dovoljnu da žena dobija ciklus kao i prethodno. Samim tim kad dobija ciklus, ona nema simptome i tegobe klimaksa“, kaže doktorka Mima Fazlagić.

Napominje i da ova supstitucija radi samo kod žena koje su delimično ostale bez hormona. Ženama koje su već zagazile u menopauzu te tablete ne bi ništa pomogle niti bi izazvale ciklus.

„Ove tablete pomažu baš u tim situacijama kad menopauza kreće prerano, a kad i dalje postoje neke rezerve hormona – da ne dozvolimo ženi brz ulazak u klimaks.“

Dakle, prvi znak da možda ulazite u ranu menopauzu jesu neredovni ciklusi, dvaput mesečno, zatim promene u obimu, kao i osećaj vrućine, nervoza, dok se promene u hormonima mogu videti samo analizom krvi.

I mada sve češće čujemo kako žene čak i u tridesetima ulaze u ranu menopauzu, doktorka Fazlagić kaže da je teško reći koja je ta donja starosna granica, jer je sve individualno.

„Dešava se da se kod vrlo mladih žena dogodi disbalans hormona, ali srećom uz pomoć terapija menstruacija se vrati.“

Rana menopauza kod mladih žena izazova neretko veliku teskobu. S jedne strane, suočavaju se sa idejom da više ni u teoriji ne mogu da budu majke, a s druge čekaju ih neprijatni simptomi koji zaista mogu da pokvare dan.

Otuda pitanje možemo li nekako da predupredimo neprijatnosti koji slede uz rani klimaks?

„Nažalost, ne. Opet, sve je individualno. Toliko je žena koje žive u teškom stresu zbog ličnih tragedija, pa nisu u klimaksu. Sigurno je da stres utiče na pojavu rane menopauze, ali ne može da se gleda kao jedini faktor.“

Ipak, doktorka kaže da je dobro da se žene zdravo hrane, da vežbaju da kontrolišu vitamin D i nadomeste ga ako su u manjku jer je važan pokazatelj za stanje kostiju.

Oprezno s hormonima

I endokrinolog prof. dr Milica Pešić iz Kliničkog centra Niš za portal Nova.rs kaže da kod rane menopauze hormoni jesu velika pomoć, ali dodaje i da treba paziti.

„Hormonska supstituciona terapija može da poboljša kvalitet života pacijentkinja koje ulaze u menopuazu, i prerano i u svakom slučaju. Ona ublažava neprijatne valunge, ali je ujedno i prevencija osteoporoze. Ipak, ta terapija mora da se primenjuje uz mere opreza i uz preglede (pored analize hormona, da se uradi pregled dojke i kompletan ginekološki pregled). To je za početak neophodno da bi se hormonska terapija uopšte uključila“, kaže prof. dr Pešić.

Za kraj ona dodaje da je terapija rane menopauze multidisciplinarna, pa su uključeni i ginekolog i endokrinolog, a po potrebi i fizijatar i reumatolog koji se bave posledicama ove životne promene.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar