Sve što ste hteli da znate o HIV-u a niste smeli da pitate

Zdravlje 01. dec. 202014:39
Podeli:
HIV
Foto: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

Svakog 1. decembra HIV postaje glavna tema, međutim, izgleda da ma koliko da se priča o tome, neka pitanja uvek ostanu u vazduhu. Pročitajte odgovore na pitanja koja ste nam postavili u susret Svetskom danu borbe protiv side.

Da li se zna broj inficiranih HIV-om u Srbiji?

U Srbiji trenutno žive 2.843 osobe kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da još oko 400 osoba ne zna da je inficirano HIV-om. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ od januara do novembra ove godine u Srbiji je otkriveno novih 55 slučajeva HIV infekcije. Od početka epidemije, 1985. godine, zaključno sa novembrom 2020. godine u Srbiji su registrovane 4.123 osobe inficirane HIV-om.

Kako je virus nastao? Da li je istina da je nastao od majmuna?

Mnogo je različitih teorija o tome kako je nastao HIV – jedni i dalje insistiraju na tome da je virus nastao u laboratorijama, a neka istraživanja porekla virusa jesu sugerisala da se prvobitni oblik pojavio u Africi u periodu između 1884. i 1924. godine i to među afričkim majmunima. Smatra se da je da je do prenosa mutiranog virusa na čoveka došlo kontaktom sa krvi inficirane životinje tokom lova ili preko mesa.

Pročitajte još:

Koji su prvi simptomi HIV-a?

Prve simptome moguće je uočiti nekoliko nedelja nakon infekcije i slični su kao kod gripa – temperatura, oticanje limfnih žlezda, malaksalost… Kratko traju, zbog čega često ostanu neprimećeni. U ovoj fazi, čak i ako se uradi test na antitela na HIV (ELISA test), verovatno je da će biti lažno negativan, ističe se na sajtu Omladine Jazasa. To je prva faza, druga je klinički asimptomatska i u proseku traje oko 10 godina, a u sledećoj je već kasno – imunski sistem gubi borbu, više nije u stanju da obuzda i zadrži HIV, i organizam lome oportunističke infekcije. Kako imunski sistem postaje sve oštećeniji, bolesti koje se javljaju postaju sve ozbiljnije, vodeći na kraju do dijagnoze side.

Koja je razlika između HIV-a i side?

Sida ili sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) je polno prenosiva bolest koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom humane imunodeficijencije (HIV). HIV pozitivna osoba je zaražena virusom, ali to još ne znači da ima sidu. Do pojave bolesti može da prođe mnogo vremena – dijagnoza side potvrđuje se kada osoba razvije jednu ili više teških oportunističkih infekcija ili tumora.

Da li je istina da homoseksualci češće bivaju inficirani?

Priča o HIV epidemiji jeste počela kad su u SAD počeli da umiru zdravi muškaraca homoseksualne orijentacije. Međutim, to nikako ne znači da se homoseksualci lakše inficiraju – HIV se jednako uspešno prenosi bilo kojim nezaštićenim seksualnim kontaktom. Virus je prisutan u svim telesnim tečnostima, ali u dovoljnoj količini da bi se neko zarazio ima ga samo u krvi, vaginalnom sekretu, spermi, prosemenoj tečnosti i majčinom mleku.

Kako se zapravo HIV prenosi?

Seksualnim kontaktom bez kondoma, na prvom mestu – analnim, vaginalnim ili oralnim. Takođe, prenosi se kontaktom oštećene kože sa zaraženom krvlju (najčešće upotrebom korišćenog pribora za ubrizgavanje droge, ređe deljenjem pribora za ličnu higijenu kao što su četkica za zube ili brijač, kao i upotrebom korišćenog pribora tokom tetovaže, pirsinga ili akunpunkture) i sa majke inficirane HIV-om na bebu tokom trudnoće, porođaja i dojenja. Važno je podsetiti i kako se HIV NE PRENOSI: putem vazduha (kašljanjem, kijanjem, rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem i drugim uobičajenim kontaktima), boravkom ili radom u istoj prostoriji, dodirivanjem predmeta, korišćenjem javnih toaleta, bazena, upotrebom istog pribora za jelo, peškira, posteljine, ujedom komaraca, pljuvačkom, suzama ili znojem.

Gde može da se testira na HIV u Srbiji?

U 25 Centara za javno zdravlje u Srbiji nudi se testiranje na HIV, a i mnoge privatne laboratorije među svojim uslugama nude i testove na HIV. Testiranje nude i neke od organizacija, poput Asocijacije Duga, Udruženja Prevent ili Organizacije Jazas, posebno 1. decembra.

Može li test da pogreši?

Da, bilo je slučajeva da prođu meseci pre nego što se utvrdi dijagnoza. U testiranju je, kao i obično, bitan trenutak u kojem se radi. Antitela se ne pojavljuju odmah nakon infekcije, najčešće se mogu otkriti tek nakon šest do deset nedelja kasnije. Pre isteka ovog vremena može se desiti da rezultati testa na HIV budu negativni, iako je osoba inficirana i može preneti HIV drugoj osobi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar