Podeli
sos telefon za samoubistva
Foto: Camera Craft / Alamy / Alamy / Profimedia

Društvenim mrežama počela je nedavno da kruži informacija da se pozivi nacionalnoj liniji za prevenciju samoubistva naplaćuju, što je prilično uznemirilo javnost. Otuda veliko pitanje zašto je tako i koje su druge mogućnosti za sve one koji bi da potraže psihološku pomoć a da ne misle na telefonski račun.

S obzirom na to da broj Nacionalne SOS linije 011/7777-000 nije u telefonskom režimu 0800, ti pozivi se naplaćuju, odnosno ovaj broj ne možete pozvati sa mobilnog telefona ukoliko nemate kredita. Nedugo pošto se u javnosti proširila ova činjenica, počele su da se roje burne reakcije, pa su mnogi primetili kako je u najmanju ruku neshvatljivo to što se jedini takav broj koji je otvoren 24 sata sedam dana u nedelji naplaćuje.

Pročitajte još:

Iz Klinike za psihijatrijske bolesti Laza Lazarević, koja stoji iza ovog broja i čiji stručnjaci pružaju podršku onima koji pozovu, za portal Nova.rs kažu da Klinika ne naplaćuje nijedan poziv ni na jednoj liniji koja radi u Klinici, već je ona idejni tvorac i odgovorna je za stručni rad linije, kao i javnu promociju.

I ako je sada jasno da Klinika ne naplaćuje pozive, nije najjasnije zašto se pozivi naplaćuju i ko ih naplaćuje.

Srećom, postoje druga – besplatna rešenja za prevenciju suicida i pružanje pomoći svima kojima je psihološka pomoć potrebna.

“Uz Nacionalnu SOS liniju za prevenciju samoubistva, od marta 2019. godine radi i potpuno besplatan čet, na koji se može pristupiti sa sajta Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević. Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva i čet dostupni su 24 časa i na njoj rade profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja. Na svim linijama u Klinici rade zaposleni koji poseduju licence za ovo vrstu rada kako bi mogli da pomognu svim građanima kojima je pomoć u domenu mentalnog zdravlja potrebna. Ovakav režim rada, 24/7, kao i profesionalna edukacija zaposlenih na liniji je ono što nas razlikuje od volonterskih organizacija koje učestvuju u  radu teleapela za samoubistvo”, kažu za portal Nova.rs iz Klinike Laza Lazarević.

Iz Klinike kažu i da su od osnivanja broja 011/7777-000 prošle godine do danas na toj liniji imali preko 8.000 poziva.

“Efikasnost takvog delovanja na prevenciji samoubistva je u stručnim krugovima potvrđena decenijama unazad, a ponosni smo da smo u našoj sredini mi ovo započeli. Nažalost, jedna smo od poslednjih zemalja u Evropi koja je organizovala ovakvu vrstu pomoći”, napominju iz Klinike Laza Lazarević.

Dobra vest je da postoji i nacionalna linija za psihosocijalnu pomoć tokom epidemije 0800-309-309.

“Ona takođe radi 24 časa dnevno sedam dana u nedelji i potpuno je besplatna. Tu su i Centar za mentalno zdravlje, ali i urgentna služba Klinike koja zbrinjava sve osobe sa mentalnim teškoćama, takođe sve potpuno besplatno”, kažu iz Klinike Dr Laza Lazarević.

Pored toga, tu je Centar Srce sa sedištem u Novom Sadu, koji je volonterska, nevladina, neprofitna organizacija koja se bavi pružanjem emotivne podrške osobama u krizi i prevencijom samoubistva. Radno vreme je 17 do 23, svi pozivi su anonimni i pomoć je besplatna. Na sajtu www.centarsrce.org, se može naći dosta informacija i za osobe koje razmišljaju o samobistvu i za one koji žele nekom da pomognu, a postoji i android aplikacija centarsrce koja služi kao podrška, ali sadrži i lični plan podrške. Telefon Centra Srce je 0800-300-303, a email: [email protected]

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar