Pravi se od povrća i lekovitih biljaka.
Kašalj je dosadan, neprijatan i može da bude znak za uzbunu. Važno je da se javite lekaru ako vaš kašalj ne prestaje nakon nekoliko nedelja ili ako primetite zabranjivajuće simptome.
Ako iskašljavate zelenkasto-žutu sluz, imate groznicu, kratak dah, nagli gubitak težine ili oticanje zglobova, važno je da potražite lekarsku pomoć.
Kućni, prirodni lekovi za kašalj se koriste samo kada je kašalj akutno stanje, kada vam izaziva mnogo neprijatnosti i ometa san – ali nije povezan ni sa jednim od potencijalno zabrinjavajućih simptoma.
U tom slučaju, možete probati stari recept koji se već dugi niz godina prenosi u mojoj porodici. Svi sastojci su sasvim prirodni i minimalno štetni, a učinak je sjajan. Ovaj napitak gotovo odmah ublažava kašalj i nadraženo grlo, lakše se diše i spava.
Inače, moja baka je ovaj recept dobila u Bigovu, a od tada ga stalno koristim i rado delim prijateljima koje muči kašalj.
Jedna šolja vode
10 kašika šećera
Jedan očišćen luk, isečen na četvrtine
Jedan očiščen limun, isečen na kolutove
Dve kašike kamilice
Dve kašike belog sleza
Svi navedeni sastojci se kuvaju zajedno 15 minuta. Nakon toga, napitak treba da se dobro ohladi, a zatim i procedi.
Proceđeni napitak možete piti po potrebi, nekoliko puta dnevno.
***
BONUS VIDEO: Topli napitak za hladne dane: koji čaj izabrati?