Surutka, kafa, zeleni čaj, ovsene kaše - to su neke od namirnica koje mogu dobro uticati i pomoći obnavljanje jetre, savetuje doktorka Katarina Bajec. Gostujući u jutarnjem programu televizije Nova S "Probudi se", ona je upozorila da ne treba preterivati sa unosom ovih namirnica, jer to mož imati negativan efekat.
„Surutka je prijatelj jetre, ima određene sastojke koji smajuju zapaljenje na nivou jetre. Višak surutke može da šteti u velikim količinama“, upozorava doktorka Bajec i priseća se slučaja pacijentkinje koja je zbog prevelikog unosa surutke završila na operacionom stolu zbog „vezanih creva“.
Napominje i da bi ovsene kaše trebalo bi da budu bez dodatka šećera, pošto i on može da optereti jetru.
Doktorka Bajec savetuje i da umereno korišćenje kafe, i zelenog čaja, može povoljno uticati na jetru.
Namirnice koje, takođe, mogu da pomognu su limun, borovnica, beli luk i riba.
Doktorka Bajec napominje da jetra ima veliku moć regeneracije, ali da, ipak, treba da je štedimo i vodimo račna o njoj. Reč je o organu koji brani naše telo od toksina i bez jetre ne bismo mogli da opstenemo duže od pet do sedam dana.
„Masna jetra je sa epidemijom gojaznosti postala epidemijska bolest. Sav taj višak masti će se skladištiti u jetri. Ta mast dovodi do upalnog procesa, a to ostavlja ožiljno tkivo“, objašnjava doktorka Bejec.
Ona poručuje da, pored prevelikog unosa alkohola i nezdravih namirnica, jetri šteti i uzimanje lekova na svoju ruku.
„I lekovi, antibiotici koje uzimamo bez konsultacije i dogovora sa lekarom mogu da budu toksični“, upozorava doktorka Bajec.
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare