Uvek je dobro jesti što više povrća, jer dobro znamo koliko blagotvorno utiče na organizam. Jedna vrsta popularnog povrća, koje je i odličan začin, posebno je značajna za zdravlje našeg srca, po mišljenju kardiologa. U pitanju je beli luk.
Prema dr Stivenu Gandriju, kardiologu, beli luk je jedna od potcenjenih namirnica koje su ključne za zdravo srce.
Ovo povrće je izuzetno zdravo za naš probavu, a to utiče i na naš kardiovaskularni sistem. Beli luk je bogat probiotičkim vlaknima koja su neophodna za unmožavanje dobrih bakterija u crevima.
Prema studiji objavljenoj u Journal of Cardiovascular Disease Research, dokazano je da probiotici upravljaju holesterolom u krvi tako što smanjuju njegovu proizvodnju, razgrađuju žučne kiseline u jetri, pa čak i „jedu“ višak holesterola kao izvor hrane.
„Ne samo da je beli luk odličan probiotik, već ima i antibakterijska svojstva. To objašnjava zašto oni koji jedu dosta belog luka imaju malo plaka u arterijama, koji često dovodi do bolesti“, kaže dr Gandri za Mind body green.
Infektivna teorija bolesti srca navodi da bi izlaganje određenim zaraznim agensima, poput virusa, bakterija i parazita, moglo dovesti do nakupljanja plaka (ateroskleroze) i na kraju bolesti koronarnih arterija.
Ali pošto beli luk sadrži protivupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva, njegovo jedenje može smanjiti rizik od razvoja infekcije, a time i rizik od razvoja srčanih problema.
„Imao sam nekoliko pacijenata za koje sam smatrao da sigurno imaju dosta plaka, ali ih nisu imali na angiografiji“, kaže dr Gandri.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare