Dr Ivana V. Svilarov
Dr Ivana V. Svilarov Foto: Privatna arhiva

Svima vama koji nećete da se vakcinišete...

Dr Ivana V. Svilarov koja trenutno radi u covid bolnici Kruševac se obratila mladim ljudima koji i dalje oklevaju sa vakcinacijom.

„Najmanji procenat vakcinisanih u našoj zemlji je mlada populacija, između 18. i 35. godine života. Pokušala sam od mnogih da dobijem odgovor zašto. Najveći broj njih mi je rekao da se boji da će, ukoliko primi vakcinu, ostati bez potomstva. Želim ovo da kažem mladim ljudima:

Ne postoji apsolutno nijedna studija koja je dovela u vezu vakcinu protiv #Covid19 i nastajanje steriliteta.

Naučno je dokazana veza izme]u bolesti izazvane Covidom i steriliteta (jedan od target tkiva su mu upravo testisi).

Jako veliki broj žena je ostao u drugom stanju nakon prve doze vakcine.

Jako veliki broj žena je u drugom stanju nakon kompletne vakcinacije.

Populacija ste koja najviše želi da živi slobodno i kojoj ova situacija jako teško pada, ali ste takođe populacija koja je najrizičnija kao vektor virusa, a čak možete biti i sami ugroženi ukoliko obolite.

Virus će zauvek ostati sa nama i uvek će naći put do osetljive populacije. Doći će vreme kada ćete poželeti da imate decu. Imaćete ogroman problem da se zaštitite i brigu kakvu sada ne možete ni da zamislite 9 meseci.

Jedini način da svedemo brojke na sporadične slučajeve jeste da gotovo svi budemo vakcinisani.

Neki od vas su preležali virus, na žalost, antitela koja ste stvorili, nisu trajna, mogu nestati, što vas može iznenaditi u najnepovoljnijem trenutku.

Vakcinacija je jedan human čin – postizanjem kolektivnog imuniteta zaštitićete našu decu, kao i ljude koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu (među njima ima i vaših drugara).

U velikoj cirkulaciji virusa (što će se opet desiti ukoliko ne postignemo visok stepen imunizacije), ugroženi su i oni vaši najbliži koji jesu vakcinisani, ali nijedna vakcina ne daje stopostostnu zaštitu. Sigurna sam da ne želite da one koji su vas nekada držali na kolenu i plakali dok primate svoju prvu vakcinu, jer znaju da vas to boli, ali stisnutog srca, jer znaju da vas to štiti, svojom nesmotrenošću sada izgubite ili napravite invalidima.

Mladi su oduvek dobijali ratove, iznosili revolucije, doticali zvezde svojim podvizima, jer snaga, volja i energija koju život daje, upravo je najintenzivnija u vašim godinama.

Budite pametni. Ako se plašite “neprijatelja”, upoznajte ga. Sve što ovde piše, pronaći ćete u svim naučnim studijama.

Pročitajte još:

Verujte nauci, jer ona nam spasava živote svakodnevno.

Vi ste sada na potezu. Vi nam svima možete dati slobodu. Budite junaci. Zavrnite rukav.

Čekaću vas u porodilištu.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare