Ako obratite pažnju, na većini proizvoda koje kupujete videćete u sastavu visokofruktozni kukuruzni sirup (high fructose corn syrup - HFCS). U pitanju je zaslađivač koji se često koristi u prerađenoj hrani i pićima, a stručnjaci upozoravaju da može izazvati brojne ozbiljne zdravstvene probleme.
Od gaziranih pića i sokova do konzerviranog voća, žitarica i mlečnih proizvoda, visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS) uobičajen je sastojak brojnih namirnica. Sastoji se od jednostavnih šećera glukoze i fruktoze i decenijama se koristi kao zaslađivač u prerađenoj hrani.
Zbog svog sadržaja fruktoze, žestoko je kritikovan zbog potencijalnih negativnih efekata na zdravlje, mnogi tvrde da je čak štetniji od drugih zaslađivača na bazi šećera. I jeftiniji je od šećera, a pruža sličnu slatkoću i može pomoći u teksturi i zadržavanju vlage u hrani.
Međutim, brojna istraživanje sugerišu da HFCS može povećati rizik od metaboličkih poremećaja i gojaznosti, a Healthline ukazuje na niz zdravstvenih problema s kojim se može povezati.
Fruktoza u HFCS može izazvati zdravstvene probleme ako se jede u prevelikim količinama.
Većina skrobnih ugljenih hidrata, kao što je pirinač, razgrađuje se na glukozu — osnovni oblik ugljenih hidrata. Međutim, konzumni šećer i HFCS sadrže oko 50% glukoze i 50% fruktoze.
Glukoza se lako transportuje i koristi od strane svake ćelije u vašem telu. Takođe je dominantan izvor goriva za vežbe visokog intenziteta i različite procese.
Nasuprot tome, fruktoza iz kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze treba da se pretvori u glukozu, glikogen (skladišteni ugljeni hidrati) ili masti u jetri pre nego što se može koristiti kao gorivo.
Pre nego što su konzumni šećer i HFCS postali pristupačni i široko dostupni, ishrana ljudi je sadržala samo male količine fruktoze iz prirodnih izvora, kao što su voće i povrće.
Neželjeni efekti navedeni u nastavku su uglavnom uzrokovani viškom fruktoze, iako se odnose i na kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze (55% fruktoze) i na običan šećer (50% fruktoze).
Visok unos fruktoze dovodi do povećanja masti u jetri, zbog visokog sadržaja fruktoze, koja se metaboliše drugačije od ostalih ugljenih hidrata. Dugoročno, akumulacija masti u jetri može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su bolest masne jetre i dijabetes tipa 2.
Važno je napomenuti da štetni efekti fruktoze u zaslađivačima, uključujući HFCS, ne važe za fruktozu u voću. Teško je konzumirati prekomerne količine fruktoze iz svežeg voća, koje je zdravo i bezbedno u razumnim količinama.
Dugoročne studije pokazuju da prekomerni unos šećera, uključujući HFCS, igra ključnu ulogu u razvoju gojaznosti.
U jednoj studiji zdravi odrasli ljudi pili su napitke koji sadrže ili glukozu ili fruktozu – ispostavilo se da napitak s fruktozom nije stimulisao regione mozga koji kontrolišu apetit u istoj meri kao napitak sa glukozom. Fruktoza takođe podstiče akumulaciju visceralne masti, koja okružuje vaše organe i predstavlja najštetniji tip telesne masti.
A tu je i činjenica da je dostupnost HFCS i šećera takođe povećala prosečan dnevni unos kalorija, što je ključni faktor u povećanju telesne težine. Istraživanja sugerišu da ljudi sada u proseku unose preko 500 kalorija dnevno iz šećera, što bi moglo biti 300% više nego pre 50 godina.
Prekomerni unos fruktoze takođe može dovesti do insulinske rezistencije, stanja koje može dovesti do dijabetesa tipa 2.
Kod zdravih ljudi, insulin se povećava kao odgovor na potrošnju ugljenih hidrata, transportujući ih iz krvotoka u ćelije. Međutim, redovno konzumiranje viška fruktoze može učiniti vaše telo otpornim na efekte insulina. Ovo smanjuje sposobnost vašeg tela da kontroliše nivo šećera u krvi. Dugoročno, i insulin i nivo šećera u krvi se povećavaju.
Pored dijabetesa, HFCS može igrati ulogu u metaboličkom sindromu, koji je povezan sa mnogim bolestima, uključujući bolesti srca i određene vrste raka.
Mnoge ozbiljne bolesti su povezane sa prekomernom konzumacijom fruktoze.
Pokazalo se da HFCS i šećer izazivaju upalu, što je povezano sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti i raka.
Pored upale, višak fruktoze može povećati štetne molekule zvane AGE (krajnji proizvodi napredne glikacije), koji mogu naštetiti vašim ćelijama i vode do preranog starenja.
Na kraju, može pogoršati inflamatorne bolesti poput gihta.
Uzimajući u obzir sve zdravstvene probleme i bolesti povezane sa prekomernim unosom HFCS-a i šećera, možda nije iznenađenje što studije počinju da ih povezuju sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i smanjenim životnim vekom.
Kao i drugi dodati šećeri, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze su „prazne“ kalorije. Iako sadrži puno kalorija, ne nudi esencijalne hranljive materije.
Dakle, konzumiranje HFCS će smanjiti ukupan sadržaj hranljivih materija u vašoj ishrani, jer što više HFCS konzumirate, imate manje prostora za hranu bogatu hranljivim materijama.
Izbegavanje visokofruktoznog kukuruznog sirupa — i dodavanja šećera uopšte — može biti jedan od najefikasnijih načina da poboljšate svoje zdravlje i smanjite rizik od bolesti.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare