Nova studija srušila najveću zabludu o koroni

Zdravlje 29. dec. 202011:03 > 11:44
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stalno briskanje površina alkoholom i manična kupovina dezinfekcionih sredstava možda je preterana reakcija, sugeriše novo istraživanje.

Studija autora Emanuela Goldmana, mikrobiologa sa Univerziteta Rutgers u SAD, koja je objavljena u naučnom časopisu „Lanset“, pokazala je da je malo verovatno da će se osoba zaraziti koronavirusom ako dođe u kontakt s površinom na koju su prethodno doletele čestice virusa, prenosi NPR.com.

„U bolnicama su testirane površine u blizini pacijenata koji su oboleli od kovida-19 i na njima nije pronađena zarazna varijanta virusa“, rekao je Goldman.

Prema njegovim rečima, virusna ribonukleinska kiselina (RNK) koja je pronađena zapravo je „leš virusa“, jedino što ostane kada virus umre.

Pročitajte još:

„Kada se nađe u okolini, virus je jako slab i jako brze odumre“, objasnio je Goldman.

Njegovi zaključci u suprotnosti su sa svim studijama koje su od početka pandemije upozoravale na to da korona virus na pojedinim površinama može da preživi i nekoliko dana. Govorilo se o prenosu virusa kada bi inficirana osoba kijala i kašljala u blizini neke površine, a potom bi druga osoba mogla da dotakne tu kontaminiranu površinu i potom oči, nos ili usta. Zato je tako važno bilo i da sve redovno dezinfikuje i da se nose rukavice. Sada stručnjaci ističu da svi dokazi ukazuju na to da je udisanje čestica virusa glavni prenos zaraze.

S druge strane, postavlja se pitanje koliko stalno dezinfikovanje kvaka na vratima, paketa i životnih namirnica jakim stredstvima može biti opasno.

***

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar