Nauka napokon ima odgovor na pitanje – zašto sanjamo

Zdravlje 10. maj. 202000:05 > 00:39
Podeli:
Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Nova naučna studija sprovedena na dva pacijenta pokazala je da u snovima ponavljamo doživljaje koje smo iskusili kako bismo ih što duže sačuvali u sećanju.

Dok spavamo, naš mozak iznova procesuira ono što smo prethodno iskusili, a naučnici kažu da tako sveža sećanja ostaju duže zabeležena u našem pamćenju. Ovo ponovno premotavanje sadržaja tesirano je ranije, ali samo na životinjama, sve donedavno, piše Dejli mejl.

Naime, uz pomoć posebnih elektroda američki istraživači su dokazali da naš mozak tokom sna premotava naše ranije aktivnosti. U studiji su učestvovala dva pacijenta koja su dremala pre i posle igranja igrice s različitim bojama. Oni pak boje nisu birali klikom mišem već mislima – vizualizovali su kako pomeraju kursor na ekranu da bi odabrali željenu boju.

Pročitajte još:

Istraživači bolnice u Masačusetsu kazali su da je ova studija bez presedana jer se uz pomoć inovativnih vrlo osetljivih elektroda pokazalo da svi mehanizmi o ponovnom procesuiranju sećanja tokom sna, koje su decenijama istraživali kod životinja, važe i za čoveka.

Pacijentima su doktori pratili aktivnost mozga i dok su spavali i dok su igrali igricu i zaključili da su podaci isti u oba slučaja.

Sledeći korak je da se dokaže kako sve ovo služi da bismo bolje pamtili. A do tada, jasno je da je san vrlo značajan i za naše učenje i pamćenje, pa nije tajna da dobar odmor pre važnog testa, ispita ili razgovora jeste pola posla i da vodi boljem rezultatu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar