dijabetes
Foto: Olga Sergeeva / Panthermedia / Profimedia

Podaci se posebno odnose na naše podneblje.

Tokom poslednjih četrdesetak godina broj ljudi sa dijabetesom je skočio sa oko 100 miliona na više od 500 miliona. To je značajan zdravstveni problem koji se pogoršava, zbog čega naučnici istražuju osnovna pitanja koja stoje iza ove pojave. Jedno od tih pitanja je ishrana, sudeći prema novoj studiji o dijabetesu tip 2 – koji čini 95 odsto ukupnih slučajeva.

Istraživači su analizirali podatke iz 184 zemlje prikupljene između 1990. i 2018. godine i uvideli da je loša ishrana uzrok za oko 14 miliona slučajeva dijabetesa tip 2 identifikovanih 2018. godine. To je oko 70 odsto novih dijagnoza u svetu.

Od 11 različitih faktora u ishrani, tri su se pokazala kao najznačajnija: nedovoljno integralnih žitarica, previše rafinisanog pirinča i pšenice i previše prerađenog mesa.

Pročitajte još:

Loša ishrana je jače povezana sa slučajevima dijabetesa kod muškaraca u poređenju sa ženama, otkrili su istraživači, i čini se da ima veći uticaj na mlađe ljude u poređenju sa starijim ljudima.

Ono što posebno zabrinjava je to što su centralna i istočna Evropa i centralna Azija regioni sa najviše slučajeva dijabetesa tip 2 koji su povezani sa ishranom, verovatno zbog toga što se ishrana stanovništva u tim oblastima bazira na crvenom i prerađenom mesu, piše science alert.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar