Oglas
Ako zbog karijesa ili bolesti desni dentin postane izložen, nadražaji poput temperature ili određenih tečnosti će vam prouzrokovati bol, piše sajt 24sata.hr.
Naučnici veruju da su otkrili zašto kada jedemo sladoled ili pijemo nešto zaista hladno imamo zubobolju.
Locirali su stanice i signale u osetljivim zubima koji otkrivaju velike padove temperature i izazivaju zubobolju i „trzaje“ u mozgu. Ljudi sa zubnim karijesom su skloni tome, jer je kod njih put do tih stanica otvoren.
Ovo otkriće otvara put novim tretmanima, poput novih pasta za zube, flastera za zube ili žvakaćih guma, kažu naučnici.
Profesorka Katarina Cimerman glavna je naučnica ovog rada, objavljenog u časopisu Science Advances.
„Jednom kada znate koji molekul morate ciljati, postoji mogućnost lečenja“, objasnila je.
A taj cilj naziva se TRPC5. Tim profesorke Cimerman uspeo je da odredi i tačnu vrstu ćelije- odontoblasta – koji se nalazi između meke unutarnje pulpe i tvrdog spoljnog sloja zuba, sastavljenog od desni i gleđi.
Gleđ nema osećaje, za razliku od sledećeg sloja dentina. Dentin se spaja s najdubljom pulpom, gde stanuju nervne ćelije.
Ako desni postanu izložene, na primer nakon karijesa ili bolesti desni, nadražaji poput temperature ili određenih tečnosti uzrokovaće bol.
Istraživači su proučavali miševe i ljude kako bi razumeli kako nastaje bol, beležeći šta se događa u ćelijama i živcima.
Cimerman je rekla: „U ljudskim zubima s rupicama i zubnim karijesom pronašli smo mnogo veći broj TRPC5 kanala, pa stoga verujemo da bi manipulacija TRPC5 blokatorom, koji može lokalno da se primeni na zube pomoću traka ili žvakaće gume, verovatno bila velika pomoć u lečenju bolova u zubima ili preosetljivim desnima.
Jedan uobičajeni kućni lek – ulje kamilice- sadrži hemikaliju nazvanu eugenol koja blokira ovaj TRPC5 put.
POGLEDAJTE JOŠ:
Naučnici ipak ne preporučuju da ljudi sami propisuju lečenje. Ljudi koji imaju bilo kakvu zabrinjavajuću zubobolju, treba da posete zubara.
Profesor Demijen Valmsi iz Britanskog stomatološkog udruženja (BDA) rekao je da blokiranje bola može da pruži privremeno olakšanje, ali da je od vitalne važnosti zub lečiti i sprečiti uzrok bola. Redovno četkanje moglo bi zaustaviti bolesti zuba i desni, savetovao je.
„Istraživanje je zanimljivo, ali ne možemo da zanemarimo osnovne uzroke osetljivosti zuba, kao ni percepciju bola kod ljudi. Zubari mogu da leče uzrok uklanjanjem karijesa i da savetuju o pasti za osetljive zube“.
Rekao je da bi se u budućnosti u paste za zube i zubne proizvode mogla uključiti sredstva za blokiranje TRPC5, kako bi se sprečila bol zbog osetljivosti.
Tim profesorke Cimerman nije dobio nikakvo komercijalno finansiranje za rad. Finansirali su ga Nemačka fondacija za istraživanje i Medicinski institut Howard Hughes u SAD-u.
Propadanje zuba događa se kad gleđ i desni zuba omekšaju zbog kiseline koja se oslobađa nakon što je osoba jela ili pila bilo što što sadrži šećere, kaže BDA. S vremenom kiselina stvara šupljinu (rupu) u zubu.
Rizik od karijesa povećava se ako često konzumirate slatku ili kiselu hranu ili piće, pa je najbolje izbegavati takve obroke.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: