Foto: Carmian / Alamy / Alamy / Profimedia

Manje mesa na trpezi, a više povrća i to onog gotovo zaboravljenog!

Manje mesa na trpezi, a više povrća i to onog gotovo zaboravljenog, čijih vrednosti su bile svesne naše bake – savet je svih koji su shvatili značaj zdrave ishrane. Bamija, leblebije, keleraba, tikva, sočivo i proso bili su deo jelovnika naših predaka, a sada ih gotovo nema na našim trpezama.

Manje mesa na trpezi, a više povrća i to onog gotovo zaboravljenog, čijih vrednosti su bile svesne naše bake – savet je svih koji su shvatili značaj zdrave ishrane. Bamija, leblebije, keleraba, tikva, sočivo i proso bili su deo jelovnika naših predaka, a sada ih gotovo nema na našim trpezama, piše RTS.

„Današnji trendovi nameću novi tip i način ishrane, što je pogrešno. Primera radi, čovek nema enzime da vari neke namirnice koje su sad postale trend i u svim su dijetama. Pomodarstvo je uzelo mnogo maha u dijeto-terapiji“, navodi nutricionista Mila Raičević.

Pročitajte još:

Bamija je, kako kaže, kraljica lepote.

„Prirodni kolagen se najjednostavnije može dobiti kada skuvate bamije i pomešate s nekim uljem da ulepšate svoj ten. Osim toga, bamija je odličan izvor vitamina C“, objašnjava Raičevićeva.

Tikva je prava riznica dijetetskih vlakana, fitoestrogena i, ne samo da čuva želudac, već omogućava unošenje kalijuma, magnezijuma i drugih minerala u samo jednom obroku.

Pečena bundeva Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Odlični izvori minerala su sočivo i proso.

„Ne samo da su zbog toga odlični za čuvanje našeg srca, već jačaju kosti. Treba napomenuti da ih pre pripreme, kao i sve žitarice, treba potopiti u vodu. Takođe, ne treba ih kombinovati sa prerađevinama i suhomesnatim proizvodima“, ističe Raičevićeva.

Jedan od loših novih trendova su smutiji, odnosno isceđeni sokovi.

„Ne žvaćete. Ne unosite pljuvačku. Ne možete staviti karfiol, kupus, kelj i da imate zdrav smuti. Ako genetski imate problema sa štitnom žlezdom, vi je tako iritirate. Takođe, tu je problem varenja. Zamislite da ste količinski pojeli sve ono što ste iscedili, imali biste za dve dobre užine. Osim toga, bacili ste sva ona vlakna i celulozu koja pomaže crevima“, napominje nutricionista Mila Raičević.

***

BONUS VIDEO: Šta je to intuitivna ishrana? – gosti Ana Gifing i Tanja Mraović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar