Frižider je odlično mesto za čuvanje većine voća i povrća, ali nije uvek dobra ideja čuvati voće u frižideru. Postoji više vrsta voća koje ne bi trebalo držati u frižideru. U ovu grupu spada voće koji nastavljaja da sazreva i nakon što se ubere. Hlađenje ovih plodova ne samo da prekida taj prirodni proces zrenja, već može negativno da utiče na njihovu teksturu, ukus i izgled, pretvarajući ih u voće koje možda još može poslužiti za džem ili smuti – ali neće biti prijatno za jelo u sirovom obliku.
Zato, pre nego što dobre plodove osudite na kantu za otpatke, ostavite ih na sobnoj temperaturi da sazru i uživajte u njima kad su najukusniji. Doktori opšte prakse, nutricionisitii kuvari savetuju da izbegvate da ostavljate ovo voće u frižideru.

„Niske temperature naglo zaustavljaju proces sazrevanja banana“, kaže kuvar i vlasnica Two Cloves Kitchen, Džen La Roka.
„Tekstura može da postane gumena, a ukus prilično bezličan. Banane je najbolje držati na pultu, gde mogu da razviju svoju prirodnu slatkoću.“

„Breskve, šljive i nektarine moraju da sazru do kraja na sobnoj temperaturi kako bi postigle svoj sočni, aromatični vrhunac“, objašnjava La Roka.
„Ako ih prerano stavite u frižider, dobićete brašnastu, bezukusnu voćku. Ja ih uvek pustim da omekšaju na pultu pre nego što ih poslužim ili dodam u dezert.“

Da – svo koštunjavo voće treba da stoji na radnoj površini, a ne u frižideru. Operite ih odmah po povratku iz prodavnice, kako bi bile spremne za užinu čim omekšaju, savetuju lekari.

Nektarine, glatka „rodbina“ breskvi, treba da stoje van frižidera zajedno s breskvama i šljivama. Naravno, ako ih iseckate za voćnu salatu, tada ih čuvajte u frižideru – u dobro zatvorenoj posudi – i biće dobre još dan-dva.

„Tropsko voće poput ananasâ, manga i kivija najbolje uspeva na sobnoj temperaturi, gde ravnomerno sazreva i zadržava svoju sočnost“, kaže nutricionista Njumen.
„Međutim, kada ih jednom isečete, najbolje je da ih prebacite u frižider i čuvate u hermetički zatvorenoj posudi.“
Dakle, neka vam papaja prvo krasi kuhinju – pa tek onda ide na tanjir!
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare