Lek iz Izraela navodno zaustavlja kovid za pet dana

Zdravlje 07. avg. 202115:49 > 03. sep. 2021 11:39
Podeli:
lek za koronu
Foto: MARCO ANSALONI / Sciencephoto / Profimedia

Lek EXO-CD24 daje se tako što ga pacijent udiše u pluća jednom dnevno u periodu od pet dana i na taj način prekida citokinsku oluju.

Oko 90 odsto kovid pacijenta lečenih, u drugoj fazi ispitivanja, novim izraelskim lekom EXO-CD24, izašlo je iz bolnice u roku od pet dana. Tim iz Medicinskog centra „Sourasky“ u Tel Avivu naglašava da je potrebno još istraživanja, a završni rezultati bi mogli da budu objavljeni krajem ove godine, pišu na sajtu eKlinika.

Lek pod nazivom EXO-CD24 daje se tako što ga pacijent udiše u pluća, jednom dnevno u periodu od pet dana i na taj način prekida citokinsku oluju, najozbiljniju posledicu virusa SARS-CoV-2.

Do sada nije bilo ozbiljnih reakcija na lek

EXO-CD24 je inovativan lek razvijen u laboratoriji profesora Nadira Arbera. Druga faza ispitivanja je rađena u Grčkoj i potvrdila je rezultate prve faze sprovedene u Izraelu, tokom prošle godine, kada se 29 od 30 pacijenata sa umerenim i teškim oblikom bolesti oporavilo u roku od par dana, piše The Jerusalem Post.

„Cilj studije je da utvrdi koliko je lek siguran. Do sada nisu zabeležene ozbiljne nuspojave ni kod jedne grupe pacijenata“, rekao je prof. Nadi Arber.

Istraživanje je sprovedeno u Atini zato što Izrael nije imao dovoljno relevantnih pacijenata. Vođa istraživanja u Grčkoj je bio jedan od čelnika tima za borbu protiv kovida u toj zemlji prof. Sotiris Ciodras.

Uloga molekula CD24

Prof. Arber i njegov tim su razvili lek na osnovu molekula CD 24 koji postoji u ljudskom telu i koji prof. Aber izučava 25 godina. Glavni uzrok kliničkog pogoršanja kod kovida je prekomerna aktivacija imunološkog sistema, poznata kao citokinska oluja. U slučaju pacijenata sa kovidom, sistem počinje da napada zdrave ćelije tela.

Protein CD24 usidren je u ćelijsku membranu i ima mnoge funkcije, uključujući regulaciju mehanizma odgovornog za citokinsku oluju. Arber je naglasio da njihov tretman, EKSO-CD24, ne utiče na imunološki sistem u celini, već samo cilja na ovaj specifični mehanizam, pomažući da se ponovo uspostavu narušena ravnoteža.

Cilja se na deo odgovoran za citokinsku oluju tako što se, kako Arber objašnjava, koriste endogeni mehanizam tela, to jest, alati koje nudi samo telo.

„Koristimo egzosome, vrlo male vezikule izvedene iz membrane ćelija koje su odgovorne za razmenu informacija“, rekao je on.

U sledećoj fazi učestvuje 155 pacijenata

Tim je sada spreman za započne poslednju fazu istraživanja. Koliko god obećavali nalazi prvih faza lečenja, ništa još nije sigurno, dok se rezultati ne uporede sa grupom koja je primala placebo.

Pročitajte još:

U istraživanju će učestvovati oko 155 pacijenata obolelih od kovida, dve trećine njih će dobiti lek, a jedna trećina placebo. Studija će se sprovoditi u Izraelu ili možda i na drugim mestima ako u Izraelu ne bude dovoljno pacijenta.

Završni rezultati očekuju se krajem ove godine. Ukoliko bude uspeha, lek bi mogao da bude dostupan relativno brzo i po niskim cenama, tvrdi tim istraživača. Smatra se da bi uspeh moga da bude polazna tačka u lečenju i mnogih drugih bolesti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Komentari

Vaš komentar