imunitet posle vakcine
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prve vakcine građani Srbije primili su još početkom godine. I kako vreme odmiče, sve se češće čuje pitanje koliko dugo nas zapravo te vakcine štite. Prof. dr Radan Stojanović za portal Nova.rs priča šta znamo o imunitetu posle vakcina i da li su prvi vakcinisani sada bezbedni od kovida.

„Oni koji su početkom godine primili vakcinu protiv kovida i dalje su zaštićeni, pre svega jer nas posle vakcine ne čuvaju samo antitela već i T-ćelijski imunitet. Ipak, koliko tačno ta zaštita traje još se istražuje i o tome se sprovode velike studije“, kaže za portal Nova.rs prof. dr Radan Stojanović, farmakolog.

Otuda i preporuika da se primi treća doza vakcine protiv kovida koja će pojačati već izgrađen imunitet, bilo posle preležane bolesti, bilo posle prve dve doze vakcine, ranije primljene.

A šta se do sada zna, koliko dugo koja vakcina protiv kovida štiti?

Fajzer i Moderna – kod nekih doživotno

RNK vakcine protiv kovida, Fajzer i Moderna, daju imunitet protiv kovida najmanje šest meseci, a ta zaštita može da traje i dve do tri godine. Ipak, veruje se da će povremeno biti potrebna buster doza, pišu na sajtu VeryWellHealth.

Takođe, ove dve vakcine bi mogle da obezbede čak i doživotni imunitet za one koji su preležali kovid, pa potom primili vakcinu, pokazala je nova studija.

Ruska – do dve godine

Direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja Aleksandar Ginsburg saopštio je da je Sputnjik V, vakcina protiv kovida 19 koju je razvio taj centar, pokazala isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama.

Prema njegovim rečima, sve vakcinisane osobe pokazale su dobar imunološki odgovor i visoku podnošljivost vakcine, a njen efekat može trajati i preko dve godine, prenosi Tass.

Kineska – do devet meseci

O kineskoj vakcini je dosad pruženo najmanje informacija, te se najmanje i zna koliko posle nje traje imunitet. Otuda i priča o trećoj dozi vakcine posle Sinofarma kako bi se pojačao imunski odgovor. Ipak, studija iz Emirata ranije je pokazala da imunitet posle kineske vakcine može da traje do devet meseci, pišu na sajtu KhajeelTimes.

Pročitajte još:

AstraZeneka – najmanje godinu dana posle prve doze

Novog naziva Vaxzevria, AstraZeneka vakcina daje imunitet najmanje godinu dana posle jedne doze i jak imunitet posle druge doze, stoji na zvaničnom sajtu AstraZeneke. Ta druga doza daje se sa dužim razmakom posle prve, čak i do 45 nedelja, pa se očekuje da će novi podaci stići vremenom. Taj razmak je toliki jer se pokazalo da je vakcina efikasnija što se više čeka s drugom dozom.

Preporuka za treću dozu AstraZeneke je da se daje šest meseci nakon druge.

Vakcinom protiv delte

Što se tiče delta soja, nove varijante koronavirusa, prof. dr Radan Stojanović za portal Nova.rs kaže da su vakcine neizmerno važne.

„Efikasnost vakcine posle prve doze je za oko 20 odsto niža kod delta soja u odnosu na alfa soj i zato je neophodno da svi prime obe doze. Srećom, posle druge doze taj gubitak efikasnosti kod delta soja je oko pet, šest odsto“, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, Stručni komitet za imunizaciju preporučio je Kriznom štabu davanje treće doze vakcine protiv korone najmanje šest meseci nakon primanja druge doze, i to da treća doza bude RNK vakcina, kakve su Fajzerova I Modernina. Zvanična odluka očekuje se 1. avgusta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare