Riba je bogata esencijalnim hranjivim materijama poput omega-3 masnih kiselina, visokokvalitetnim proteinima, raznim vitaminima i mineralima i može biti odličan izbor u okviru uravnotežene ishrane. Ali, uprkos tome, nije svaka vrsta ribe najbolja opcija za zdravlje.
Vreme je božićnog posta, pa je jasno što interesovanje za ribu raste u ovo doba godine. Nažalost, rastu i cene, ali ako ste se pitali od koje vrste ribe ćete imati najviše zdravstvenih koristi, imamo dobre vesti – ispostavilo se da je među najboljima po nutricionistima je i obična sardina iz konzerve.
„Nisu sve ribe iste kada je reč o njihovom nutritivnom sastavu, pa izbor specifičnih vrsta može biti korisniji za vaše zdravlje“, kaže nutricionistkinja Mišel Rutenštajn.
„Losos je među najboljim izborima zdrave ribe. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, mastima koje pomažu zdravlju srca i mozga, i takođe je bogat belančevinama“, izjavila je nutricionistkinja Lora Rajt, a prenosi Index.hr.
Istraživanja pokazuju da konzumacija omega-3 masnih kiselina smanjuje ukupnu smrtnost od srčanih bolesti, snižava krvni pritisak i trigliceride. Takođe ima protivupalna svojstva koja pomažu osobama s artritisom, piše Fox News.
Na drugom mestu je riba koju redovno konzumiramo – iz konzerve. Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) koje pomažu zdravlju srca i kalcijumom koji pomaže zdravlju kostiju i normalnim otkucajima srca. Osim toga, sardine su izvor vitamina D.
Treba samo spomenuti razliku između sardina i srdela. Sveže srdele imaju blaži ukus i miris. Zbog svežine, brzo se kvare i zahtevaju čuvanje u zamrzivaču. S druge strane, konzervirane sardine su srdele koje su prošle proces konzerviranja, čime im se produžava rok trajanja. Iako mogu biti masnije i promeniti teksturu, i dalje su dobar izvor nutrijenata i praktične su za dugoročno čuvanje bez potrebe za hlađenjem.
Zanimljivo, kao najgoru ribu za zdravlje navode ajkulu.
„Treba naglasiti da ova riba možda nije najzdravija“, navodi Rajt. Kako kaže, „morski pas ima vrlo visok udeo žive, koja je neurotoksin“, a trudnice i deca treba da ga u potpunosti izbegavaju.
Iz istog razloga je na ovoj listi i tuna. Tuna je dobar izvor vitamina B6 i B12 koji podržavaju zdravlje imunog sistema i nerava. Međutim, nije bogata omega-3 masnim kiselinama i sadrži visoke razine žive. Preporučuje se da se ograniči unos tune na jedan do dva puta nedeljno. Zbog visokog udela žive, tuna se ne preporučuje deci, trudnicama i dojiljama.