Koju hranu treba oprati pre konzumiranja Foto: Sea Wave / Alamy / Alamy / Ewan Pipe / Alamy / Alamy / Profimedia

U stručnom tekstu medicinskog portala "WebMD" autor Deni Bonvisuto u saradnji sa doktorkom Punam Sačdev napravio je spisak najčešće korišćenih namirnica i postavio pitanje - da li ih treba dobro oprati pre upotrebe?

Piletina

Foto: Shutterstock

Razumemo, sirova piletina je sluzava kada je izvadite iz pakovanja, i želite da je operete. Međutim, prema USDA (Ministarstvu poljoprivrede SAD), sigurnije je uništiti bakterije kuvanjem. Nedavno istraživanje pokazalo je da je 60% ljudi koji su prali sirovu piletinu imalo bakterije u sudoperi, a 26% je prenelo bakterije na salatu.

Unapred oprane salate

Ako na pakovanju piše da su vaše zelene salate unapred oprane, nema potrebe da ih dodatno perete. Mnoge pripremljene salate prolaze kroz trostruki sistem pranja kako bi se uklonile prirodne nečistoće.

Jaja

Neposredno pre nego što kokoška snese jaje, tanka prevlaka nazvana „bloom“ pokriva ljusku. Ovo sprečava bakterije da uđu u njene sitne pore. Komercijalni proizvođači jaja čiste ih na način koji održava ovaj sloj. Pranje jaja kod kuće ne uklanja bakterije, već ih uvlači unutra. Uvek čuvajte jaja u frižideru i temeljno ih kuvajte.

Pečurke

Foto: jmeyersforeman / Alamy / Alamy / Profimedia

S jedne strane, USDA preporučuje da perete povrće koje nije označeno kao „unapred oprano“. S druge strane, pečurke su poput malih sunđera koji upijaju vodu – a možda i bakterije. Kupovne pečurke očistite vlažnom krpom. Ako skupljate pečurke poput smrčaka u prirodi, potopite ih u mlaku slanu vodu na 30 minuta. Zatim ih isperite čistom vodom dok ne uklonite svu prljavštinu.

Avokado

Ne jedete koru avokada, pa zašto biste je prali? Zato što prilikom sečenja možete preneti bakterije i prljavštinu s kore na unutrašnjost avokada.

Limenke pića

Vaša odluka. Ako vas brine šta je moglo doći u kontakt s limenkom pre nego što je prislonite na usne, operite je temeljno. U ovom slučaju možete koristiti sapun jer limenke nisu porozne.

Saveti za pranje proizvoda

Operite ruke toplom vodom i sapunom pre nego što počnete. Koristite čistu, hladnu vodu za pranje povrća i sušite ga papirnim ubrusom. Upotrebite četku za povrće na proizvodima s debljom korom, poput jabuka i dinja. Potopite karfiol, brokoli i zelenu salatu u hladnu vodu na 2 minuta. Osetljivo voće poput bobica stavite u cediljku i poprskajte destilovanom vodom neposredno pre upotrebe.

Da li su sredstva za pranje hrane korisna?

Kupljena sredstva za pranje proizvoda su bezbedna. Međutim, to ne znači da su najbolji način za pranje povrća i voća. Destilovana voda ili hladna, čista voda iz slavine sasvim su dovoljne. Potopite voće i povrće na minut-dva kako biste smanjili rizik od bolesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare