kako skinuti temperaturu
Foto: J.M. Guyon - Copyright 2013 / CandyBox / Profimedia

Povišena telesna temperatura obično je znak da se telo bori sa nekom infekcijom, ali može da bude i pokazatelj opasnog zdravstvenog problema. Zato je dobro znati šta je sve uzrokuje i kad i kako skinuti temperaturu efikasno, i kod odraslih i kod dece.

Šta se smatra visokom temperaturom kod odraslih i dece

Normalna telesna temperatura odrasle osobe kreće se između 36,1 i 37,2°C, s tim što može da varira u odnosu na pol, godište i slično, a može i varirati tokom dana. Kod odraslih temperatura preko 38 stepeni smatra se povišenom, tj. groznicom, iznad 39,5°C je jako povišena temperatura, a iznad 41°C je veoma jaka groznica. Kod beba i dece prosečna normalna temperatura tela je od 36,6°C do 37,2°C, dok se sve iznad toga smatra povišenm temperaturom. Zato treba znati kako skinuti temperaturu.

Šta se dešava u telu kada je povišena temperatura

Povišena telesna temperatura obično je znak da se telo bori sa nekim problemom. To može biti neka virusna infekcija, u poslednje vreme korona, zatim sezonski grip, kao i infekcija bakterijama. Često su to urinarne infekcije, ali su i stomačne tegobe poput proliva i povraćanja nekad praćene povišenom temperaturom.

Razlika između povišene i visoke temperature

Lekari uglavnom savetuju da se povišena temperatura do 38 stepeni, nekad i do 38,5, ne skida jer se telo tako bori sa infekcijom i pokušava da je pobedi. Skidanjem možemo samo da sebi naškodimo i treba zato pustiti telo da proba samo svojim mehanizmima da se izbori. Ipak, ako temperatura ne spada, odnosno ako je prešla 38,5, smatra se visokom i treba je skidati.

Vrste temperatura

Hemoragijska groznica

Kako navodi Svetska zdravstvena organizacija, virusne hemoragijske groznice obuhvataju spektar relativno blagih do teških bolesti opasnih po život, koje karakteriše iznenadna pojava bolova u mišićima i zglobovima, groznica, krvarenje i šok od gubitka krvi. U teškim slučajevima, jedan od najistaknutijih simptoma je krvarenje iz telesnih otvora i unutrašnjih organa. U regionu istočnog Mediterana glavne virusne hemoragične groznice su žuta groznica, groznica doline Rift, denga groznica, krimsko-kongo hemoragična groznica i bolest virusa ebole.

Psihogena temperatura

Psihogena temperatura je fenomen koji podrazumeva da je temperatura tela visoka (do 41°C) ili pak između 37 i 38°C, zbog trenutnog ili nagomilanog hroničnog stresa. Osnovni mehanizmi se razlikuju od groznice izazvane infekcijom i uključuju centralni i simpatički nervni sistem. Psihogena groznica je složen psihološki, fiziološki i endokrinološki fenomen, pišu na sajtu nih.gov.

Temperatura nakon operacije

Operacija je veliki izazov za telo i nije neobično da imate groznicu u prvih 48 sati nakon zahvata. Svaka povišena temperatura koja se javi u satima ili danima nakon hirurške procedure smatra se postoperativnom groznicom. Iako može biti alarmantno ako se temperatura javi nakon operacije, obično to nije razlog za brigu. Međutim, postoperativna groznica povremeno može biti znak nekog skrivenog problema, što lekari treba da tretiraju, pišu na sajtu HealthLine.

Temperatura nakon ovulacije

Menstrualni ciklus kod žena i telesna temepratura su u bliskoj vezi, te ona tokom meseca ume da varira. Pre ovulacije prosečna telesna temperatura žene koja miruje je između 36,1°C i 36,4°C. Nakon ovulacije temperatura raste i bude u rasponu između 36,4°C i 37°C. Ako je žena trudna, ta povišena temperatura će ostati povišena. A ako žena nije trudna, temperatura će se potom vratiti u normalne okvire, pišu na sajtu naturalcycles.com.

Temperatura nakon vakcine

Visoka telesna temperatura, recimo 38,5, vrlo je česta propratna pojava nakon većine primljenih vakcina, i kod dece i kod odraslih. To je znak da telo reaguje na vakcinu. Normalno je da temperatura traje do 48 sati, nakon čega se treba javiti lekaru.

Temperaturu nakon imunizacije treba redovno pratiti, a od pomoći u tom slučaju mogu da budu paracetamol, dosta tečnosti, najbolje voda i čajevi, slojevita tanja pamučna odeća, pišu na sajtu healthywa.wa.gov.au.

Kako skinuti temperaturu?

Ako je temperatura iznad 38,5 stepeni, treba je skidati. Najbolje rešenje su antipiretici, lekovi za skidanje temperature, ali od pomoći mogu da budu i prirodne metode.

Lekovi za temperaturu

Paracetamol za skidanje temperature

Paracetamol je često korišćen lek koji može pomoći u lečenju bola i smanjenju visoke temperature (groznice). Obično se koristi za ublažavanje blagih ili umerenih bolova, kao što su glavobolja, zubobolja ili uganuća, i za smanjenje groznice uzrokovane bolestima kao što su prehlada i grip. Paracetamol se često preporučuje kao jedan od prvih tretmana za bol jer je bezbedan za većinu ljudi i neželjeni efekti su retki, pišu na sajtu nhs.

Brufen za skidanje temperature

Brufen sa svojom aktivnom supstancom ibuprofenom jeste antiinflamatorni lek koji deluje tako što smanjuje hormone koji izazivaju upalu i bol u telu. Ibuprofen se može kupiti bez recepta, ali je kod visoke temperature i drugih tegoba važno pratiti uputstvo za upotrebu, pišu na sajtu drugs.com.

Čepići za temperaturu

Čepići za temperaturu su lekovi koji služe snižavanju groznice i koji se stavljaju rektalno, a neretko se koriste za decu sa temperaturom. Kao i kod drugih lekova, i sa čepićima za temperaturu je važno držati se uputstva. Aktivni sastojci lekova koji se nalaze u čepićima pomažu neretko i kod različitih bolova.

Skidanje temperature prirodnim putem

Osim lekovima, za skidanje temperature od davnina postoje i prirodne metode koje mogu da pomognu. Ipak, važno je znati da se nikako ne treba oslanjati samo na te tehnike ako temperatura pređe 38,5 stepeni.

Skidanje temperature tuširanjem

Jedna od metoda koja može da pomogne kod visoke temperature je mlaka kupka ili tuširanje mlakom vodom. Ključno u svemu tome je da voda bude mlaka. Nemojte ići pod hladnu vodu, nemojte koristiti led, a ako počnete da drhtite, zagrejte vodu, a zatim izađite iz kade i odmorite se, pišu na sajtu kingwood247.er.

Senf za skidanje temperature

U mnogim delovima sveta već dugo se senf koristi kao pomagalo za skidanje temperature, i to uz beli luk. Kako pišu na sajtu tatahealth.com, ova kombinacija izaziva znojenje, koje ne samo da pomaže u uklanjanju toksina i smanjenju temperature već i pomaže u ublažavanju bolova u telu.

Hladne obloge za temperaturu

Hladna obloga, poput krpe natopljene hladnom vodom ili kese leda ili smrznutog povrća iz zamrzivača, kada se pravilno koristi, dakle ne previše, može da pomogne u ublažavanju bolova i otoka ili u skidanju groznice, Kod temperature hladnu oblogu možete da stavite na čelo ili vrat, ali i da potražite pomoć lekara ako ni to ni lekovi ne pomognu, pišu na sajtu medicalnewstoday.

Sirće za temperaturu

Jedna od poznatih tehnika u narodu za snižavanje temperature jeste i sirće. Naime, kiselina u njemu izvlači toplotu i tako može da snizi telesnu temperaturu. Sirće je pritom bogato mineralima koji se gube tokom groznice. Zato su obloge od sirćeta, npr. na stopalima i čelu, preporučljive kao dodatno pomagalo, pišu na sajtu frontlineer.com.

Kupus za temperaturu

Listovi kupusa sadrže admijum-vezujuće komplekse, a jedna od njegovih glavnih komponenti je glutamin. Kao snažno protivupalno sredstvo, glutanin prisutan u kupusu pomaže u smanjenju efekata raznih vrsta upala, iritacija, alergija, bolova u zglobovima, groznice i raznih kožnih oboljenja, pišu na sajtu lybrate.com.

Otuda ne čudi što se od davnina u narodu listovi kupusa stavljaju na čelo ili tabane kod povišene temperature.

Pročitajte još:

Zablude vezane za temperaturu

U želji da se reše povišene temperature, mnogi posegnu za prvim što im padne pod ruku, a ne treba tako jer je moguće napraviti više štete nego koristi.

Antibiotici za temperaturu

U zavisnosti od uzroka groznice, vaš lekar može da vam prepiše antibiotik, posebno ako sumnja na bakterijsku infekciju, kao što je upala pluća ili grla. Međutim, vrlo je važno znati da antibiotici ne leče virusne infekcije i da ih u tom slučaju ne treba koristiti, s tim što postoji nekoliko antivirusnih lekova koji se koriste za lečenje određenih virusnih infekcija. U svakom slučaju, najbolji tretman za većinu lakših bolesti uzrokovanih virusima često je odmor i dosta tečnosti, pišu na sajtu mayoclicnic.

Skidanje temperature alkoholom

Kada se nanese na kožu, alkohol isparava. To izaziva osećaj hlađenja, ali prija samo trenutno. Naime, alkohol prebrzo hladi kožu, što može izazvati jezu i drhtavicu. To onda bude znak telu da vam je previše hladno, pa ono dodatno pojača vaš unutrašnji termostat. Takođe, hlađenje kože npr. alkoholom ne utiče na snižavanje osnovne telesne temperature, tako da u najboljem slučaju pruža samo privremeno olakšanje, pišu na sajtu verywellhealth.com.

Šta je dobro za skidanje temperature kod dece?

Najveća bioga mnogim roditeljima je šta kad dete dobije temperaturu.

Kako izmeriti temperaturu detetu

Digitalni termometri daju najbrža i najtačnija očitavanja i jedina su vrsta koju lekari trenutno preporučuju. Dostupni u različitim veličinama i oblicima, prodaju se u većini apoteka i drogerija. Pre merenja obavezno počitajte uputstva proizvođača. Digitalni termometri postoje za rektalno merenje, obično za decu mlađu od tri godine, zatim za oralno merenje, najbolje za decu od 4-5 godina i merenje pod pazuhom, pišu na sajtu kidshealth.org.

Sirupi za skidanje temperature kod dece

Lekovi koji su prikladni za decu kod snižavanja temperature su obično paracetamol i ibuprofen. Dostupni su i u obliku sirupa, posebno za mlađu decu zbog lakše upotrebe.

Febrilna konvulzija

Febrilne konvulzije su napadi koji mogu da se jave kod dece kada imaju visoku temperaturu, i to obično kod dece uzrasta od šest meseci do šest godina. Napad može trajati nekoliko sekundi ili do 15 minuta i praćen je pospanošću. Većina napada traje manje od dva do tri minuta. Podaci kažu da će jedno u svakih 20 dece doživeti jednu ili više febrilnih konvulzija. Iako umeju da budu neprijatne, febrilne konvulzije nisu epileptični napadi i ne izazivaju oštećenje mozga, pišu na sajtu betterhealth.vic.gov.au.

Prirodno skidanje temperature kod dece

Osim lekovima, skidanje temperature kod dece moguće je i prirodnim metodama. Ipak, sve treba raditi u dogovoru s lekarom.

Obloge za skidanje temperature kod dece

Korišćenje hladnih obloga može pomoći bebi sa groznicom da se oseća malo lakše, a može i malo pomoći da se snizi temperatura. Možete da napravite hladan oblog tako što ćete namočiti krpu u hladnu vodu i staviti je bebi na čelo i zglobove, pišu na sajtu insider.com.

Alkohol za skidanje temperature kod dece

Prebrzo hlađenje deteta alkoholom je kontraproduktivno jer ono može da od toga počne da drhti, budući da alkohol hladi, a to onda signalizira njegovom telu da podigne temperaturu. Alkohol se takođe lako apsorbuje kroz kožu ili pluća kada se udiše. To može izazvati trovanje alkoholom i dovesti do kome ili drugih ozbiljnih medicinskih komplikacija, pišu na sajtu babycenter.com.

Zato alkohol kod skidanja temperature najbolje zaboravite.

Skidanje temperature krompirom

Mnogo je onih koji su probali da kolutovima isečenog krompira koje stave u čarape detetu skinu temperaturu. Međutim, za sada nema kliničkih dokaza koji bi pokazali da ovaj narodni lek deluje, s tim što verovatno neće ni odmoći, pišu na sajtu HelathLine.

Najbolji načini za skidanje povišene temperature kod beba

Lekovi za snižavanje temperature, kao što je ibuprofen (za bebe starije od šest meseci), mogu doneti olakšanje i u dogovoru s lekarom treba ih primeniti ako je neophodno. Takođe, postoje i druge metode za groznicu kod beba. Bebi možete da stavljate hladne obloge, tj. mokre krpe na čelo. Dajte joj i dosta tečnosti da pije, pre svega, vodu i bistre supe. Ako je vaša beba mlađa od šest meseci i sisa, majčino mleko će je hidrirati i ojačati joj imunosistem dok se bori protiv bolesti. Raskomotite bebu i obucite je u laganiju pamučnu odeću, a možete i da je okupate u mlakoj vodi.

Kada se javiti lekaru?

Lekaru se treba obratiti ako visoka temperatura traje više od 48 sati, ako je vaša beba mlađa od tri meseca, a ima temperaturu 38 i višu, ako uz temperaturu ima proliv ili povraća, ako imate produktivan kašalj, ako uz temperaturu imate i otečene limfne čvorove, a temperatura se nedeljama javi, pa prestane. Lekaru treba iči i ako osećate nedeljama blagu temperaturu uz bol u grlu i umor, zatim ako bol u grlu i glavobolja traju duže od 48 sati, ako imate i bol u uvetu, ako i dalje nakon 48 sati, uprkos lekovima i skidanju temperature, ona i dalje bude preko 38,5.

Skidanje temperature kod trudnica

Lekari za skidanje temperature kod trudnica obično preporučuju paracetamol, s tim što je najbolje pre toga posavetovati sa stručnjakom. Pored uzimanja lekova, hladna obloga na čelu takođe može da pomogne, kao i mlaka kupka. Pijte puno tečnosti da biste ostali hidrirani i pomogli telu da se ohladi iznutra. Obucite se lagano i eventualno pokrijte ćebetom ako vam je hladno i odmarajte.

BONUS VIDEO: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram