Kako se dobija heliko bakterija Foto: NEMES LASZLO / Sciencephoto / Profimedia

Heliko bakterija (Helicobacter pylori) se najčešće dobija putem fekalno-oralnog ili oralno-oralnog prenosa. Nekada ju je teško izbeći u određenim situacijama, ali zato je jako važno da vodite računa o higijeni.

Ovo su najčešći načini da se prense heliko bakterija.

  • Kontaminirana hrana ili voda: Infekcija se može preneti konzumiranjem hrane ili vode koja je kontaminirana bakterijom. Loši sanitarni uslovi povećavaju rizik, posebno u područjima sa neadekvatnim higijenskim standardima.
  • Bliski kontakt s inficiranom osobom: Bakterija se može preneti putem sline, što znači da se može dobiti poljupcem ili deljenjem pribora za jelo, čaša, ili četkica za zube s inficiranom osobom.
  • Fekalno-oralni kontakt: Ako se ruke ne peru pravilno nakon korišćenja toaleta, postoji mogućnost prenošenja bakterije.

Infekcija H. pylori je vrlo česta širom sveta i može ostati asimptomatska dugi niz godina. Ukoliko se simptomi jave, obično se manifestuju kao gastritis ili peptički ulkusi, a infekcija može biti dijagnostikovana testiranjem uzoraka krvi, stolice ili pomoću testa daha.

Pročitajte još

Simptomi heliko bakterije

Simptomi heliko bakterije Foto: NEMES LASZLO / Sciencephoto / Profimedia

Kada je reč o simptomima, važno je istaći da većina ljudi kod kojih je prisutna heliko bakterija nema simptome, a može imati jedan ili više simptoma. Ali bakterije mogu oštetiti unutrašnju zaštitnu sluznicu želuca i izazvati druge bolesti, poput gastritisa i peptičkog čira. Ako su prisutni, simptomi nastaju kao posledica gastritisa ili peptičnog čira i uključuju sledeće tegobe:

  • Bol u stomaku za koji imate osećaj da vas peče (često se javlja nekoliko sati nakon jela i noću);
  • Neobjašnjivi gubitak težine i gubitak apetita;
  • Nadimanje;
  • Mučnina i povraćanje (krvavo povraćanje);
  • Loše varenje (dispepsija);
  • Podrigivanje;
  • Tamna stolica (od krvi u stolici)

Lečenje heliko bakterije

Lečenje heliko bakterije Foto: WLADIMIR BULGAR / Sciencephoto / Profimedia

Ako vam se dijagnostikuje heliko bakterija nakon testiranja, lekar će vam u toku specijalističkog pregleda propisati kombinaciju dva do tri antiobiotika koji deluju direktno na heliko bakteriju, a uz antibiotike i probiotike kao i inhibitore protonske pumpe kojima se smanjuje želudačna kiselina i kako bi se smanjila neželjena dejstva antibiotika. Kombinovani tretman traje različito u zavisnosti od izbora lekova koje propisuje lekar specijalista interne medicine.

Tačna terapija lečenja heliko bakterije zavisiće od konkretnog problema koji je ova bakterija izazvala, kao i od nekog specifičnog stanja pacijenta (npr. alergija na penicilin). Svakako terapiju mora da odredi lekar specijalista interne medicine i nikako nemojte sami sebi određivati terapiju.

Koja se ishrana preporučuje?

Voće koje nije kiselo Foto: Carlos Hernandez / ImageSource / Profimedia

Ishrana pomaže vašoj terapiji da pobedite ovu bakteriju. Pravilnom ishranom možete umnogome eliminisati tegobe izazvane ovim problemom i generalno unaprediti zdravlje.

Namirnice koje bi trebalo konzumirati uključuju

1. Probiotike – Probiotici su prisutni u hrani kao što su jogurt i kefir, a mogu se uzimati i kao suplementi, u obliku praha ili kapsula. Oni formiraju dobre bakterije koje žive u crevima i stimulišu proizvodnju flore koja se bori protiv ove bakterije i smanjuje neželjene efekte koji se javljaju tokom lečenja bolesti, kao što su dijareja, zatvor i loše varenje.

2. Voće koje nije kiselo i kuvano povrće – Ove namirnice se lako vare i pomažu u poboljšanju funkcije creva. Određeno voće kao što su maline, jagode, kupine i borovnice pomažu u borbi protiv rasta ove bakterije, pa bi trebalo pojačati njihov unos.

3. Riba i belo meso – Proteini koji imaju manji sadržaj masti, poput belog mesa i ribe, pomažu u varenju. Najbolji način za pripremu ovih proteina je da ih prokuvate sa solju i lovorovim listom kako biste dodali ukus bez stimulisanja proizvodnje kiseline u želucu. Ako pečete meso ili ribu, koristite maslinovo ulje ili 1 kašiku vode. Moguće je i pečenje mesa, bez ulja, u rerni, ali se ne preporučuje pržena piletina i riba, piše „milleniummedic“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare