Heliko bakterija (Helicobacter pylori) se najčešće dobija putem fekalno-oralnog ili oralno-oralnog prenosa. Nekada ju je teško izbeći u određenim situacijama, ali zato je jako važno da vodite računa o higijeni.
Ovo su najčešći načini da se prense heliko bakterija.
Infekcija H. pylori je vrlo česta širom sveta i može ostati asimptomatska dugi niz godina. Ukoliko se simptomi jave, obično se manifestuju kao gastritis ili peptički ulkusi, a infekcija može biti dijagnostikovana testiranjem uzoraka krvi, stolice ili pomoću testa daha.
Kada je reč o simptomima, važno je istaći da većina ljudi kod kojih je prisutna heliko bakterija nema simptome, a može imati jedan ili više simptoma. Ali bakterije mogu oštetiti unutrašnju zaštitnu sluznicu želuca i izazvati druge bolesti, poput gastritisa i peptičkog čira. Ako su prisutni, simptomi nastaju kao posledica gastritisa ili peptičnog čira i uključuju sledeće tegobe:
Ako vam se dijagnostikuje heliko bakterija nakon testiranja, lekar će vam u toku specijalističkog pregleda propisati kombinaciju dva do tri antiobiotika koji deluju direktno na heliko bakteriju, a uz antibiotike i probiotike kao i inhibitore protonske pumpe kojima se smanjuje želudačna kiselina i kako bi se smanjila neželjena dejstva antibiotika. Kombinovani tretman traje različito u zavisnosti od izbora lekova koje propisuje lekar specijalista interne medicine.
Tačna terapija lečenja heliko bakterije zavisiće od konkretnog problema koji je ova bakterija izazvala, kao i od nekog specifičnog stanja pacijenta (npr. alergija na penicilin). Svakako terapiju mora da odredi lekar specijalista interne medicine i nikako nemojte sami sebi određivati terapiju.
Ishrana pomaže vašoj terapiji da pobedite ovu bakteriju. Pravilnom ishranom možete umnogome eliminisati tegobe izazvane ovim problemom i generalno unaprediti zdravlje.
Namirnice koje bi trebalo konzumirati uključuju
1. Probiotike – Probiotici su prisutni u hrani kao što su jogurt i kefir, a mogu se uzimati i kao suplementi, u obliku praha ili kapsula. Oni formiraju dobre bakterije koje žive u crevima i stimulišu proizvodnju flore koja se bori protiv ove bakterije i smanjuje neželjene efekte koji se javljaju tokom lečenja bolesti, kao što su dijareja, zatvor i loše varenje.
2. Voće koje nije kiselo i kuvano povrće – Ove namirnice se lako vare i pomažu u poboljšanju funkcije creva. Određeno voće kao što su maline, jagode, kupine i borovnice pomažu u borbi protiv rasta ove bakterije, pa bi trebalo pojačati njihov unos.
3. Riba i belo meso – Proteini koji imaju manji sadržaj masti, poput belog mesa i ribe, pomažu u varenju. Najbolji način za pripremu ovih proteina je da ih prokuvate sa solju i lovorovim listom kako biste dodali ukus bez stimulisanja proizvodnje kiseline u želucu. Ako pečete meso ili ribu, koristite maslinovo ulje ili 1 kašiku vode. Moguće je i pečenje mesa, bez ulja, u rerni, ali se ne preporučuje pržena piletina i riba, piše „milleniummedic“.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare