Kako Islanđani koriste vodu kao lek

Zdravlje 15. jan. 202208:11
Podeli:
Foto: ARCTIC IMAGES / Alamy / Profimedia

Island je redovno na vrhu liste najzdravijih i najsrećnijih zemalja. Indeks OECD-a ga ocenjuje kao drugu najsrećniju populaciju sveta. Blumbergov zdravstveni indeks ga ocenjuje kao drugu najzdraviju zemlju na svetu. Teško je naći nekoga ko nije zadovoljan životom na Islandu. Uglavnom su svi u formi i aktivni. Voda je obavezan deo skoro svakog dana za Islanđane.

Bez obzira da li posećujete neki grad na Islandu ili idete u neki restoran, na svakom mestu ćete videti bazene na otvorenom, s toplom vodom, koje ova nacija obožava.

Ne tražite flaširanu vodu na Islandu. Čista voda iz njihove česme je hladna i dovoljno popularna da se flašira i izvozi.

Plava laguna, smeštena usred mahovinom prekrivenih polja lave na poluostrvu Rejkjanes na jugozapadu Islanda, dugo je poznata kao mesto za lečenje i opuštanje, ne samo zbog tople vode već i zbog minerala koje voda sadrži.

Kuće na Islandu se, uglavnom, zagrevaju parom iz tople vode koja se nalazi neposredno ispod njihove površine. Ponekad Islanđani zakopaju testo za hleb u zemlju i puste da para i toplota iz te vode ispeku hleb.

Voda je za njih lek, a to je podržano naukom.

Dr Kristof Lajht, profesor fiziologije na Univerzitetu Lafboro u Ujedinjenom Kraljevstvu, počeo je da istražuje vodu kao lek nakon posete Japanu, gde se, kao na Islandu, koristi kao terapija.

Pročitajte još:

U studiji iz 2018. godine, otkrio je da čak i pasivno uranjanje u toplu vodu može dovesti do zdravstvenih koristi kao što su poboljšana vaskularna funkcija i bolja osetljivost na insulin.

Naučnici su takođe zaključili da je redovno kupanje u vrućoj vodi dobro i za mentalno zdravlje.

„Kada ste u vrućoj vodi, vaši krvni sudovi se otvaraju. To čini da vaše srce radi malo brže, povećavajući vaš adrenalin“, kaže dr Lajht.

Takođe postoji smanjenje upale, koje su važan faktor hroničnih bolesti.

Dr Karena Vu je fizioterapeutkinja koji radi u Njujorku i često preporučuje klijentima vodu iz više razloga, fizičkih i emocionalnih.

„Voda nam pomaže da imamo osećaj podizanja i lakoće. Ona rasterećuje naše zglobove, koji su obično napeti zbog efekata gravitacije i opterećenja“, objasnila je Vu.

Osećaj vode koja se kreće po našoj koži, dodala je, takođe stimuliše naše mehanoreceptore, „dajući nam kontinuirani osećaj dodira koji je obično prijatniji od bola“.

***

Bonus video: Najlepša jezera Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar