jogurt
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Ljudi često zaziru od punomasnih mlečnih proizvoda jer misle da uzrokuju povišen holesterol, ali ti proizvodi štite od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, kažu stručnjaci.

Ako ste nekad pili lajt jogurt i pomislili kako je bezukusan, verovatno je u svom sastavu imao jako malo masnoća ili je bio potpuno bezmastan, kaže dijetetičarka i začetnica portala o zdravoj ishrani Olive Tree Nutrition dr. Rahaf Al Bochi.

Naime upravo su one, objasnila je, zaslužne za ono što svi tražimo u jogurtu: bogat ukus i kremastu teksturu – a uz to, kaže, punomasni jogurt u odnosu na manje masni ili voćni ima i druge prednosti. Jedna od najčešćih dezinformacija vezanih za ishranu je da su masnoće generalno štetne, pa ih neki u želji za vitkom linijom i zdravljem potpuno izbace iz ishrane. Ali često brzo shvate da se ni ne osećaju bolje niti gube kilograme jer su brojne namirnice bogate i takozvanim dobrim masnoćama koje su organizmu potrebne.

Punomasni jogurt sadrži manje šećera i više zdravih masnoća

Trend izbacivanja masnoća iz ishrane počeo je u SAD-u kad su 1977. godine počeli da ih pominju kao ‘neprijatelja’ organizma, a zdravstvene službe građanima počele da savetuju dijete s niskim udelom masti; što je već početkom 1980-ih rezultiralo masovnom proizvodnjom i prodajom hrane s niskim udelom masti, prenosi Večernji list.

Pročitajte još:

Razlog te ‘borbe protiv masti’ bilo je tadašnje opšteprihvaćeno mišljenje da su zasićene masti direktno povezane sa srčanim bolestima, ali tu teoriju su kasnije opovrgla brojna naučna istraživanja.

„Mnogi ljudi još uvek zaziru od punomasnih mlečnih proizvoda jer misle da mnogo masti nužno znači i visok holesterol i slične probleme“, rekla je dijetetičarka dr Al Bochi za Huff Post.

Ipak, dodaje ona, istraživanja o tome još se sprovode, a mnoga su već i pokazala da punomasni mlečni proizvodi organizam štite od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa više nego što im doprinose. Uz to, ističe dr Al Bochi, jogurti s manjim udelom masnoća često zbog manjka’ukusa sadrže i više rafinisanih šećera i pojačivača ukusa.

Manje podiže šećer u krvi

Najviše šećera imaju aromatizovani voćni jogurti, kaže dijetetičarka dr Lauren Sharpe iz Filadelfije i objašnjava da zato povise šećer u krvi, nakon čega on često opet naglo padne.

Kad se u organizmu dogodi takav skok šećera, obično nam telo opet brzo traži nešto slatko, a tada mnogi posegnu za nezdravim grickalicama, pa običn’ jogurt siromašan mastima na kraju uzrokuje višak, a ne manjak kilograma.

Ipak, ističu nutricionisti, ni punomasni jogurti nisu potpuno bez šećera, ali ga često imaju u mnogo manjem procentu i duže nas drže sitima…

Boljeg je ukusa od običnog jogurta

Jedno istraživanje sa Stanforda pokazalo je da se dosta lakše odlučimo na zdravu ishranu kad ona uključuje namirnice koje su nam ukusne, što je potpuno logično, kaže dr Al Bochi, a većina ljudi smatra da punomasni jogurt ima mnogo bolji i bogatiji ukus nego obični jogurti. Iako im je udeo proteina otprilike jednak i oba sadrže probiotike, ukus punomasnog jogurta najviše podižu upravo masnoće i tako smanjuju verovatnoću da ćete nakon njega posegnuti za slatkim ili nekom drugom nezdravom hranom i grickalicama.

Uz to, punomasni jogurt je zbog visokog udela belančevina sjajan i kao dodatak jelima koja treba da budu kremaste teksture, pa dijetetičarka napominje da se u mnogim receptima njim može zameniti kisela pavlaka, a savetuje i da se u neka jela (poput npr. makarona sa sirom) dodaje umesto mleka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare