Čitajte etikete.
Nedavno se po društvenim mrežama pojavila fotka iz jednog srpskog marketa u kojem kutija sa 10 organskih jaja košta paprenih 720 dinara (719,99) – dakle, preko 70 dinara po jajetu.
je l ja ovo dobro vidim da je 10 jaja 720 dinara?!? https://t.co/QFLKkO1vKT
— Anja (@anjastanisic) January 17, 2023
Dok su jedni šokirani tom cenom, ima i onih koji je opravdavaju organskom proizvodnjom, a paralelno stiže najava da bi i „obična“ jaja za Uskrs mogla da koštaju 50 dinara po komadu. Mnoge je sve to navelo da se zapitaju o oznakama koje stoje na jajima koja kupujemo u supermarketima – sve lepo piše u Pravilniku o kvalitetu jaja, samo treba dobro pogledati kutiju. Slova ćete obično videti jasno istaknuta, dok brojeve ponekad treba potražiti na etiketi.
U odnosu na kvalitet, jaja se klasiraju na jaja „A“ klase (sveža jaja) i jaja „B“ klase – to su jaja koja ne ispunjavaju zahteve kvaliteta utvrđene za jaja „A“ klase i dostavljaju se samo prehrambenoj ili neprehrambenoj industriji.
Kako navodi Pravilnik, „jaja „A“ klase u trenutku pakovanja ispunjavaju najmanje sledeće uslove: ljuska i pokožica je normalnog oblika, čista i neoštećena; vazdušna komora nije viša od 6 mm i nepokretna je, dok za jaja koja nose oznaku „ekstra“ ne može da prelazi više od 4 mm; belance je bistro, prozirno i kompaktno; žumance se pri prosvetljavanju jaja vidi kao sena nejasnih obrisa i pri naglom okretanju jaja je nepokretno ili neznatno pokretno i nalazi se u sredini jaja; zametak je neprimetnog razvoja; nema prisustva stranih materija i nema stranog mirisa“.
Dalje, jaja „A“ klase se ne peru ni pre, ni posle klasiranja, niti na bilo koji način čiste. Ne izlažu se postupku konzerviranja ili hlađenju na temperaturi nižoj od +5 °C, a izuzetak su „jaja koja su držana na temperaturi nižoj od +5 °C tokom prevoza kraćeg od 24 sata ili u maloprodajnim objektima ne duže od 72 sata, neće se smatrati hlađenim“.
Jaja „A“ klase klasiraju se i u odnosu na težinu, u četiri grupe:
„XL“ – vrlo velika: težine od 73 g i veća;
„L“ – velika: težine od 63 g do 73 g;
„M“ – srednja: težine od 53 g do 63 g;
„S“ – mala: jaja težine ispod 53 g.
Brojevi na na ambalaži i samim jajima govore o načinu uzgoja koka nosilja:
„0“ – za jaja iz organskog uzgoja;
„1“ – za jaja iz slobodnog uzgoja;
„2“ – za jaja podnog uzgoja;
„3“ – za jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja.
Influenserka Nastasja Nedimović je to nedavno objasnila malo detaljnije na svom Instagram profilu.
„Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja. Broj 1 označava jaja iz slobodnog uzgoja. U pitanju su kokoške koje provode vreme napolju, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani, insektima i travi i imaju prostora i slobodno trče. I ona predstavljaju najbolji izbor u odnosu na cenu i ponudu u našim marketima“, ističe Nastasja, a posebno se zadržava na broju 2, koji označava „podni uzgoj“ što zna da bude pogrešno shvaćeno.
„Koke se ne nalaze u kavezu, ali ne provode vreme napolju, ne jedu svoju prirodnu hranu, zbijene su u veoma malom prostoru i ne kreću se slobodno. Pomislićete, kokoške se na podu slobodno šetaju, ali to nikako nije slučaj.“
Što se tiče broja 3, ta jaja daju kokoške iz kaveza koje, kako kaže, „nisu videle svetlost dana“, što nikako nije dobro, ističe Nastasja, a upozorava i na marketinške trikove kojima se trgovci služe da prodaju taj „broj 3“.
Na primer, „na pakovanju piše vegetarijanska ishrana koka, 100% prirodno. A po broju 3 na pakovanju možemo videti da su jaja iz kaveznog, odnosno baterijskog uzgoja“, ukazuje Nastasja.
***
Bonus video: Sve što ste hteli da znate o Malim proizvođačima hrane u Srbiji
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare