Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sa dolaskom hladnijeg vremena došao je period kada se sezonski pojavljuju respiratorni virusi.

Respiratorne tegobe pogađaju i odrasle, ali i decu, koja češće oboljevaju od respiratornih infekcija zbog slabijeg imunutiteta.

Da li se i na koji način možemo zaštiti od respiratornih infekcija, šta da preduzmemo u slučaju obolevanja i kako razlikovati respiratorni virus od korona virusa – na pitanja odgovara dr Nikola Stojković, doktor opšte medicine i DokTok lekar.

Koji su najčešći simptomi respiratornih infekcija u ovom zimskom periodu?

Simptomi respiratornih infekcija koje se najčešće manifestuju jesu curenje iz nosa, svrab nosa, bol u grlu, kašalj i iskašljavanje. Ono po čemu razlikujemo virusne od bakterijskih infekcija jeste boja sekreta kod produktivnog kašlja. Virusne infekcije stvaraju proziran do svetlo žuti sekret, dok je kod bakterijskih infekcija taj sekret tamno žute do zelene boje. Ono što može pratiti respiratorne infekcije jeste povišena telesna temperatura, zbog koje nastaje dehidratacija organizma i posledična slabost, malaksalost, te bolovi u mišićima i zglobovima.

Kako da razlikujemo respiratorni virus od koronavirusa i gde se i kada treba javiti u slučaju pojave tegoba?

Respiratorni virusi poput virusa influence i respiratornog sincicijalnog virusa imaju širok dijapazon simptoma koji se uglavnom prepliću sa simptomima koronavirusa. Ono što može biti simptomatično da je reč o korona virusu jeste: gubitak čula mirisa i ukusa.

Kako se treba hraniti tokom bolesti i da li je potrebno uzimati neke dodatne količine vitamina?

Ishrana treba biti raznovrsna, a ono što je najbitnije jeste uzimanje što više vlakana kroz voće i povrće, kao i adekvatna hidratacija organizma. U toku virusne infekcije organizam gubi dosta tečnosti koju treba nadoknaditi. Nekada kao posledica dehidratacije organizam reaguje povišenom telesnom temperaturom, što dovodi do takozvanog circulus vituosus simptoma.

Suplementacija vitaminima i mineralima je uvek adekvatna u zimskom periodu kada provodimo više vremena u zatvorenim prostorijama, te je više respiratornih infekcija poput infekcija virusom influence, respiratornim sincicijalnim virusom i korona virusom. Svojim pacijentima uvek savetujem suplementaciju Vitaminom C i vitaminom D3, ali je opravdana upotreba i drugih vitamina i minerala.

Da li je potrebno izolovati se od ukućana?

Odmor je neophodan, dakle fizičku aktivnost treba svesti na minimum, ali ne treba biti sve vreme u postelji, već uz blagu fizičku aktivnost kako bi se sprečila tromboza. Izolacija se savetuje, ali ukoliko nije moguća dovoljno je svesti kontakt sa ukućanima na minimum.

Da li i na koji način zagađenje vazduha utiče na intenzitet obolevanja od respiratornih virusa?

Zagađenje vazduha svakako utiče na respiratorni trakt, kao i na naš imuni sistem, te u slučaju obolevanja od respiratornih infekcija može dovesti do progresije kliničke slike i težeg ishoda. Ja svojim pacijentima savetujem boravak na svežem vazduhu, u prirodi, ukoliko su u mogućnosti da sebi to priušte.

Pročitajte još:

Imate li neke dodatne preporuke za ponašanje ili kućne navike da bismo se zaštitili, koliko je moguće, od obolevanja?

Ono što je jako bitno jeste postepeno povećanje fizičke aktivnosti, bez preteranog fizičkog opterećenja u toku samog oporavka. Takođe, posebnu pažnju treba obratiti na hidrataciju organizma, pored vode, savetuje se i upotreba čajeva i supa.

Što se same prevencije tiče, jako je bitan optimalan san, zdrava ishrana i koriščenje suplemenata kako ne bi došlo do pada imunog sistema. Savetuje se takođe i redovno provetravanje prostorija, kao i boravak na svežem čistom vazduhu, kao i umerena fizička aktivnost.

***

Bonus video: Svi su nešto bolesni – Koji virusi vrebaju