Gubitak mirisa usled infekcije koronavirusom razlikuje se od gubitka mirisa koji uzrokuju prehlada ili grip, tvrde evropski istraživači koji su proučavali iskustva pacijenata.
Kada se osobe razbole od kovida 19, gubitak mirisa je potpun i događa se iznenada.
Takođe, osobe zaražene koronavirusom često i dalje mogu normalno da dišu iako nemaju čulo mirisa, dok osobama koje su prehlađene nos bude zapušen ili curi, piše BBC.
Još jedna razlika je gubitak ukusa – kod osoba koje su inficirane je takođe potpun. Ako ste prehlađeni, i dalje možete da osetite neke intenzivnije ukuse, kao što je ljutina, dok osobe sa kovidom ne mogu da naprave razliku između gorkog i slatkog – ne osećaju ništa.
Istraživanje objavljeno u časopisu „Rhinology“ navodi da je uzrok gubitka čula mirisa i ukusa to što koronavirus pogađa nervne ćelije koje regulišu ova čula.
Autor istraživanja profesor Karl Filpot sa Univerziteta Istočna Aglija sproveo je testiranje mirisa i ukusa na 30 volontera: desetoro je imalo kovid 19, desetoro su bili jako prehlađeni, a desetoro je bilo potpuno zdravo.
Gubitak mirisa je daleko ozbiljniji kod volontera sa kovidom 19 – nisu mogli uopšte da prepoznaju mirise, niti da razlikuju slatko od gorkog.
„Postoje primetne karakteristike koje koronavirus razlikuju od drugih respiratornih virusa. To je uzbudljivo jer upravo testovi mirisa i ukusa mogu da razdvoje pacijente sa koronom od onih sa običnim gripom“, rekao je profesor.
Rekao je da ljudi mogu sami sporovoditi testove mirisa i ukusa kod svoje kuće, koristeći namirnice poput kafe, belog luka, pomorandže, limuna i šećera.
Naglasio je da su dijagnostički testovi brisa grla i nosa i dalje neophodni ako neko misli da možda ima koronavirus. Čula mirisa i ukusa vraćaju se za nekoliko nedelja kod većine ljudi koji se oporave od koronavirusa, dodao je.
Profesor Endru Lejn je ekspert za probleme sinusa sa Univerziteta Džon Hopkins, koji je proučavao uzorke tkiva iz dubine nosinih kanala pacijenata sa kovidom. Tu su primetili visoke nivoe enzima koji je prisutan u delovima nosa na kojem se nalaze receptori za miris. Istraživanje je objavljeno u časopisu European Respiratory Journal.
Smatra se da je ovaj enzim, zvan ACE-2, „tačka ulaska“ koja omogućava koronavirusu da uđe u ćelije tela i prouzrokuje infekciju. A nos je jedno od mesta gde Sars-CoV-2, virus koji izaziva Covid-19, ulazi u telo.
„Sada radimo više eksperimenata u laboratoriji da vidimo da li virus zaista koristi ove ćelije za pristup i infekciju tela. Ako je to slučaj, moćićemo da se borimo protiv infekcije antivirusnim terapijama koje se pacijentima daju direktno preko nosa“, rekao je profesor Lejn.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar