"Da verujem u 'superhranu', maslinovo ulje bi bilo jedno od njih", ističe epidemiolog Tim Spektor.
Poznato je da neke namirnice povećavaju rizik od određenih zdravstvenih stanja, pa ih treba jesti u ograničenim količinama, a druge zapravo mogu pomoći u održavanju zdravlja i zaštiti od određenih bolesti i problema.
Izraz „superhrana“ često se spominje poslednjih godina kada je u pitanju zdrava ishrana. Neki stručnjaci su skeptični oko tog termina i kažu da tako nešto zapravo ne postoji – nijedna hrana ne može magično rešiti više zdravstvenih problema. Međutim, epidemiolog Tim Spektor smatra da je jedna namirnica najbliža tome. U pitanju je maslinovo ulje.
Lekar preporučuje kašiku maslinovog ulja dnevno kako bismo se zaštitili od kardiovaskularnih bolesti, upala, dijabetesa i drugih opasnih bolesti.
„Da verujem u ‘superhranu’, maslinovo ulje bi bilo jedno od njih. Iako su mnoge od nas učili da se bojimo ulja i masti, istraživanja pokazuju da je ishrana bogata ekstra devičanskim maslinovim uljem povezana s smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka“, navodi Spektor na Instagramu.
Maslinovo ulje bogato je polifenolima, biljnim jedinjenjima s antioksidativnim dejstvom.
„Mnoge od ovih prednosti pripisuju se visokom udelu polifenola u ekstra devičanskom maslinovom ulju. Ne samo da ovi polifenoli imaju snažne protivupalne učinke, već podstiču i rast korisnih crevnih bakterija, doprinoseći dobrom zdravlju creva“, zaključio je Spektor, a prenosi Index.hr.