Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Iva Hadnađ

Simptomi koronavirusa preklapaju se sa simptomima različitih sezonskih boljki, što dodatno pravi gužve u kovid ambulantama. Doktor Željko Ranilović nam je otkrio koje su ključne razlike i kako da znate da li imate kovid 19 ili je u pitanju neko sezonsko oboljenje.

Doktor Željko Ranilović iz zemunskog Doma zdravlja kaže da su za svaku zimsku sezonu karakteristične različite infekcije, koje je s pojavom korone teže razlikovati.

„Sada imamo specifičnu situaciju zbog sezone. Prisutne su različite virusne, respiratorne i stomačne infekcije, ali i sezonske prehlade i gripovi“, ističe Ranilović za Nova.rs.

Simptomi koronavirusa i sezonskog gripa trenutno se najviše mešaju, te je jedina sigurna provera antigensko i PCR testiranje.

„Kasalj, bol u grlu, malaksalost, visoka temperatura, bol u mišićima i dijareja su najčešći simptomi koji su zajednički za grip i kovid 19. Kliničkim pregledom ih je teško razlikovati, ali antigenskim testom, koji u slučaju da je negativan, zahteva i dodatnu proveru PCR testom, može se utvrditi da li se radi o kovidu. Terapijski pristup je drugačiji. U oba slučaja je neophodna izolacija. Ipak, ako se jave tipični simptomi gubitka čula ukusa, pre svega, a uz to i mirisa, koje je manje specifično, može se jasno pretpostaviti da se radi o kovidu. Krvna slika nam može pomoći za procenu težine oboljenja, ali može dokazati i prisustvo bakterijske respiratorne infekcije, kada će tretman zahtevati primenu antibiotika“, objašnjava doktor iz zemunskog Doma zdravlja.

U odnosu na prošlu godinu pojavili su se novi simptomi kovida 19 koji dodatno otežavaju diferencijalne dijagnoze lekarima.

„Sada se javlja mnogo više različitih simptoma. Ranije smo imali samo simptome gubitka mirisa, ukusa i povišenu temperaturu, a sada se tu pridružuju čak i digestivni problemi. Dešava se i da se nekoliko dana nakon negativnog testa ljudi ponovo javljaju sa pogoršanim simptomima“, kaže doktor.

Klasični simptomi stomačnog virusa mogu se podudarati sa simptomima omikrona. Dr Ranilović kaže da se u dijagnozi pravi problem jer „omikron soj korone može da se manifestuje prvo stomačnim tegobama“.

„Pacijenti sa klasičnim tegobama sezonskog stomačnog virusa javljaju se u kovid ambulante zbog povišene temperature, dijareje, malaksalosti. Preporuke su da se ne ide u ambulantu odmah posle prvih blažih simptoma, već da se prati klinička slika i da ostanu u kući. Tek nakon dva – tri dana rezultati će biti ispravni, u suprotnom mogu da se dobiju lažno negativni rezultati“, upozorava on.

Pročitajte još:

Dodaje i da velike gužve u kovid ambulantama dodatno pogoršavaju sutuaciju jer je „nemoguće je obezbediti potrebnu distancu, pa se dešava da se pacijenti zaraze prilikom čekanja u redu“.

Sezonska prehlada takođe se meša sa omikronom, simptomi mogu biti identični sve dok se ne uradi detaljna krvna slika.

„Radi se krvna slika sa leukocidarnom formulom – eritrociti, leukociti, trombociti, obavezno CRP i antigenski test. Ukoliko osoba ima simptome, ali je antigenski test negativan onda se radi i PCR testiranje“, kaže naš sagovornik.

Ne treba zaboraviti ni na bakterijske infekcije koje se lako prepoznaju prema sledećem indikatoru.

„Bakterijska infekcija prepoznaje se po granulicitnom odgovoru u leukocitarnoj formuli. Ona može biti udružena sa virusnom infekcijom tako da jedno ne isključuje drugo“, ističe doktor.

***

Bonus video: Simptomi bolesti – prehlada alergija korona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram