Sedite za stolom kako biste pojeli fin ručak koji ste pripremili i onda muva sleti na hranu i brzo odleti dalje.
Iako postoji mali rizik da ćete se od toga razboleti, treba uzeti u obzir neke faktore u takvim situacijama.
IFL Science piše da muve povraćaju kada slete na vašu hranu, ispljunu sline koje su bogate enzimima kako bi delimično otopile hranu i usisale je kroz usta.
Muve se hrane organskim materijalom koji se raspada, što uključuje trulo voće i povrće, sirovo meso i gomilu izmeta, a to znači da sadrže i brojne bakterije zbog kojih se možete razboleti.
Čak 130 patogena iz kućnih muva uspela je identifikovati jedna revizija. To uključuje gljivice, viruse, parazite i bakterije, od kojih su neke bile ozbiljne i po život opasne vrste.
Glavna pretnja u mnogim delovima sveta je rizik od patogena koji se prenose hranom. Te klice mogu izazvati gadno trovanje hranom zbog čega osoba može povraćati, imati proliv, mučninu, bol u stomaku i groznicu.
Naučnici su u studiji iz 2022. prikupili više od 100 kućnih muva s jedne farme u Njujorku i otkrili da su pune patogena koji se prenose hranom i koji utiču na ljudsko zdravlje, uključujući Salmonellu, Escherichiu coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis.
Ima li tih patogena u dovoljnoj količini da se zdrava osoba razboli zavisi od toga koliko je muva sletelo na hranu i koliko dugo su se zadržale.
Ako jedna muva ima kratak kontakt sa sveže kuvanom hranom, većina zdravstvenih stručnjaka bi rekla da to nije veliki problem i da ne treba baciti hranu, ali ako se roj muva već satima gosti vašim obrokom, onda je najbolje voditi se zdravim razumom i baciti hranu, prenosi net.hr.
***
Bonus video: Trovanje hranom u restoranu u Nišu