Foto:EPA-EFE

Po grupama na društvenim mrežama na kojima ljudi koji su preležali koronavirus dele svoja iskustva sve češće se spominje D-dimer kao važan faktor toka bolesti i sugeriše da ta analiza treba da se uradi čak i bez naloga lekara. Stručnjaci, ipak, kažu da to nije pametno.

Neki kovid-19 pacijenti morali su da provere, između ostalog, nivo D-dimera u krvi, drugi nisu, „niko im nije rekao da treba“. I to je napravilo čitavu konfuziju u kojoj je bilo i optužbi na račun lekara u kovid ambulantama, te saveta da se ta analiza radi o sopstvenom trošku i to na 10 dana, pošto može da spase život.

Jedna od analiza krvi koja se uglavnom radila u slučaju sumnje na trombozu, postala je vrlo bitan parametar i u određivanju težine infekcije virusom korona, ukazao je i list Večernje novosti u svom aprilskom dodatku „Doktor u kući“. Kako je objašnjeno, reč je o utvrđivanju nivoa D-dimera, proteinskog dela krvi – kod pozitivnih na virus korona njegove vrednosti su povišene, što lekarima ukazuje na činjenicu da bi zaraženi mogao da razvije težu kliničku sliku kovida 19, zbog čega ga od samog početka leče agresivnije.

Međutim… „To se ne radi kod svih pacijenata, samo kod onih sa težom kliničkom slikom, to je oko 15 odsto. Taj parametar je bitan lekarima i u tom slučaju radi se još mnogo analiza, a pacijente može samo da zbuni“, kaže za Nova.rs dr Dragan Delić, infektolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta i bivši direktor Klinike za infektivne bolesti.

Pročitajte još:

Na sajtu Beo-laba istaknuto je da se D-dimer se određuje osobama kod kojih se sumnja da imaju tromboze (duboku vensku trombozu, plućnu emboliju, diseminovanu intravaskularnu koagulaciju) ili stanja koja mogu da dovedu do njih, kao i u praćenju terapije tromboza. Lekari ovu vrstu analize traže i trudnicama, jer tokom normalne trudnoće dolazi do porasta D-dimera, a najčešći razlog za povišenje D-dimera posle tromboza su karcinomi i sepsa. Cena analize D-dimera privatno je 1650 dinara.

„Nije to rutinski test i ne treba da se radi na svoju ruku. Treba ostaviti lekarima da procene da li je potreban, ova bolest je previše ozbiljna i složena da bi se laički tretirala. Savet je ljudima da taj test ne rade samovoljno“, istakao je dr Delić.

Doktorka Mirjana Mitrović, hematolog Kliničkog centra Srbije, takođe je u razgovoru za Novosti upozorila da ovaj test ne treba raditi bez konsultacije s lekarom, jer su normalne vrednosti D – dimera dosta individualne i zavise od životnog doba i pridruženih bolesti.

„Koncentracija D – dimera u krvi zdrave osobe je nemerljiva ili veoma niska, što znači da ako je D dimer normalan može se sa visokom sigurnošću reći da pacijent nema trombozu. Sa druge strane, ako je ovaj deo proteina u krvi povišen, ne znači da pacijent ima trombozu i zato su potrebni dalji testovi“, objasnila je dr Mitrović.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)