Redovno konzumiranje male količine crne čokolade moglo bi pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazuje nova studija.
Studija je obuhvatila oko 192.000 odraslih osoba koji ne boluju od dijabetesa tipa 2, koji su popunili seriju upitnika o svojim prehrambenim navikama — uključujući koliko i koju vrstu čokolade konzumiraju. Tokom praćenja, koje je trajalo do 34 godine, oko 19.000 ljudi razvilo je dijabetes tipa 2, piše „everydayhealth„.
Prema nalazima objavljenim u časopisu The BMJ, ljudi koji su konzumirali najmanje oko 28 grama tamne čokolade nedeljno imali su 10% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa učesnicima koji retko ili nikada nisu jeli čokoladu.
Međutim, kada su istraživači detaljnije analizirali podgrupu od oko 112.000 učesnika koji su pružili detaljnije informacije o vrsti čokolade koju jedu, smanjenje rizika od dijabetesa primećeno je samo kod crne čokolade. Ljudi koji su konzumirali najmanje pet porcija crne čokolade nedeljno imali su 21% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. S druge strane, mlečna čokolada nije bila povezana sa značajnim smanjenjem rizika i bila je povezana s dobijanjem na težini.
Kakao, koji je prisutan u većoj količini u crnoj čokoladi nego u mlečnoj, bogat je biljnim jedinjenjima poznatim kao polifenoli. Ta jedinjenja imaju protivupalna i antioksidativna svojstva i pomažu organizmu u regulisanju nivoa šećera u krvi, objašnjava vođa studije Binkai Liu, istraživač ishrane sa Harvard T.H. Chan School of Public Health.
„Ove polifenolne komponente verovatno igraju ključnu ulogu u primećenom smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2“, kaže Liu. „Nema potrebe potpuno prestati jesti mlečnu čokoladu, ali preporučujemo crnu čokoladu kao zdraviju opciju za ljubitelje čokolade.“
Veći sadržaj kakaa i polifenola u crnoj čokoladi može delimično neutralisati negativne zdravstvene efekte šećera i zasićenih masti koje su obično prisutne u svim vrstama čokolade, kaže Tobi Amidor, registrovani dijetetičar i autorka knjige Health Shots, koja nije bila uključena u ovu studiju.
Umerenost je ključ čak i kada je u pitanju crna čokolada. „Porcije bi trebalo ograničiti na ne više 28 grama crne čokolade dnevno“, kaže Amidor.
Dodaje: „Ako neko voli samo mlečnu čokoladu, trebalo bi je jesti u malim količinama ili retko — posebno ako ima sklonost ka slatkišima.“