Crna čokolada Foto: Hassan Rehman / Panthermedia / Profimedia

Redovno konzumiranje male količine crne čokolade moglo bi pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazuje nova studija.

Studija je obuhvatila oko 192.000 odraslih osoba koji ne boluju od dijabetesa tipa 2, koji su popunili seriju upitnika o svojim prehrambenim navikama — uključujući koliko i koju vrstu čokolade konzumiraju. Tokom praćenja, koje je trajalo do 34 godine, oko 19.000 ljudi razvilo je dijabetes tipa 2, piše „everydayhealth„.

Prema nalazima objavljenim u časopisu The BMJ, ljudi koji su konzumirali najmanje oko 28 grama tamne čokolade nedeljno imali su 10% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa učesnicima koji retko ili nikada nisu jeli čokoladu.

Međutim, kada su istraživači detaljnije analizirali podgrupu od oko 112.000 učesnika koji su pružili detaljnije informacije o vrsti čokolade koju jedu, smanjenje rizika od dijabetesa primećeno je samo kod crne čokolade. Ljudi koji su konzumirali najmanje pet porcija crne čokolade nedeljno imali su 21% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. S druge strane, mlečna čokolada nije bila povezana sa značajnim smanjenjem rizika i bila je povezana s dobijanjem na težini.

Zašto je crna čokolada dobra za vas

Koliko čokolade smemo da pojedemo dnevno Foto: Petr Štěpánek / Panthermedia / Profimedia

Kakao, koji je prisutan u većoj količini u crnoj čokoladi nego u mlečnoj, bogat je biljnim jedinjenjima poznatim kao polifenoli. Ta jedinjenja imaju protivupalna i antioksidativna svojstva i pomažu organizmu u regulisanju nivoa šećera u krvi, objašnjava vođa studije Binkai Liu, istraživač ishrane sa Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Ove polifenolne komponente verovatno igraju ključnu ulogu u primećenom smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2“, kaže Liu. „Nema potrebe potpuno prestati jesti mlečnu čokoladu, ali preporučujemo crnu čokoladu kao zdraviju opciju za ljubitelje čokolade.“

Pročitajte još

Veći sadržaj kakaa i polifenola u crnoj čokoladi može delimično neutralisati negativne zdravstvene efekte šećera i zasićenih masti koje su obično prisutne u svim vrstama čokolade, kaže Tobi Amidor, registrovani dijetetičar i autorka knjige Health Shots, koja nije bila uključena u ovu studiju.

Koliko crne čokolade mogu jesti dnevno?

Umerenost je ključ čak i kada je u pitanju crna čokolada. „Porcije bi trebalo ograničiti na ne više 28 grama crne čokolade dnevno“, kaže Amidor.

Dodaje: „Ako neko voli samo mlečnu čokoladu, trebalo bi je jesti u malim količinama ili retko — posebno ako ima sklonost ka slatkišima.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar