Oberite jabuku sa drveta, malo je obrišite i zablistaće! To je zato što je voće prekriveno slojem prirodnog voska koji ga štiti od isušivanja i pomaže u sprečavanju širenja gljivica.
Vosak je mešavina do pedeset različitih jedinjenja, od kojih većina spada u hemijsku kategoriju poznatu kao esteri. Tu su i alkoholi kao što su heptakozanol i malol, kao i ugljovodonici kao što su triakontan, C30H62. Ovo jedinjenje se takođe može izolovati iz nafte i ponekad se primenjuje na voće kao dodatak njegovom prirodnom vosku, navodi se na veb stranici McGill University.
Prirodni vosak takođe sadrži jedinjenja iz porodice triterpenoida. Ursolna, odnosno urzolinska kiselina ima različite biohemijske efekte koji su dokazani u laboratorijskim eksperimentima. Na primer, može inhibirati proliferaciju različitih ćelija raka, a takođe ima slabu inhibitornu aktivnost aromataze. Aromataza je enzim koji dovodi do sinteze estradiola, glavnog estrogena u telu koji je umešan u neke vrste raka. Naravno, to ne znači da količina urzolinske kiseline u kori jabuke može blagotvorno uticati na zdravlje ljudi, ali je bar još jedan plus za konzumaciju jabuke.
Nakon što se uberu, jabuke se peru pre nego što se pojave u supermarketu kako bi se uklonila prljavština i ostaci hemikalija. Ovaj proces uklanja prirodni vosak. Pošto voštani sloj sprečava da vlaga izađe iz jabuke, njen gubitak skraćuje vreme skladištenja voća. Proizvođači zato prskaju voće tankim slojem veštačkog voska kako bi sprečili toliki gubitak vlage i kako bi jabuka izgledala lepše. Naneti sloj je veoma tanak, samo oko 3 mg voska pokriva jabuku.
Koristi se nekoliko različitih vrsta voska, uglavnom karnauba vosak koji potiče od listova brazilske palme, vosak Candelila iz biljke za desert, kao i šelak za hranu. Postoje i neki sintetički esteri koji se dobijaju kombinovanjem saharoze sa masnim kiselinama. Polietilen, ista plastika koja se koristi za pravljenje kesa za jednokratnu upotrebu, takođe se može naneti u veoma tankom sloju. Zanimljivo je da se ovo može nazvati veganskim jer se pravi od etilena koji se proizvodi od etanola koji se proizvodi fermentacijom kukuruza. Doda se trag emulgatora morfolin oleata da bi se omogućilo da se vosak nanese u tankom sloju.
Izražena je zabrinutost da se voštani pečati sa ostacima pesticida ne mogu prati, ali studije su pokazale da pretpranje uklanja većinu tragova ostataka pesticida. Što se tiče samog voska, on ne predstavlja zdravstveni problem jer se ne upija i prolazi kroz probavni sistem. Voštane prevlake se takođe mogu koristiti na organskim proizvodima pod uslovom da potiču iz prirodnog izvora kao što su pčelinji vosak ili karnauba vosak ili drvena smola. Iako nema razloga za brigu o vosku na voću, treba ga dobro oprati uglavnom da bi se uklonile sve bakterije koje su se zalepile za površinu, piše Jutarnji.hr.
Treba imati na umu da se voskom ne tretiraju samo jabuke, već i agrumi, krastavci, paradajz, dinje i paprike.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare