Simptomi alergije na crveno meso se obično ne pojavljuju od dva do šest sati nakon jela.
Do 450.000 ljudi u SAD možda je razvilo retko i potencijalno opasno po život alergijsko stanje povezano sa krpeljima koje se pokreće kada jedu crveno meso, prema federalnim zdravstvenim podacima objavljenim ove nedelje.
Alfa-gal sindrom, ponekad poznat kao alergija na crveno meso, nastaje kada krpelj nazvan „usamljena zvezda“, zbog karakteristične bele mrlje na leđima, ugrize osobu i ubrizga molekul šećera koji se nalazi u njenoj pljuvački. Kod nekih ljudi taj šećer izaziva alergijsku reakciju, koja se dodatno može pokrenuti konzumiranjem crvenog mesa, uključujući govedinu, svinjetinu i jagnjetinu, jer meso takođe sadrži šećer, poznat kao alfa-gal, prenosi Washington Post.
Alergijske reakcije mogu izazvati i drugi prehrambeni proizvodi, kao što su kravlje mleko, drugi mlečni proizvodi i želatin. Reakcije se kreću od blagih, kao što su koprivnjača i svrab, do težih, uključujući otežano disanje i pad krvnog pritiska.
Za razliku od mnogih alergijskih stanja koja se često pojavljuju brzo, simptomi alergije na crveno meso se obično ne pojavljuju od dva do šest sati nakon jela, rekli su istraživači i lekari.
„Što je meso masnije, veća je verovatnoća da će biti reakcije“, rekao je Skot Komins, alergolog i imunolog sa Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu.
Vežbanje i alkohol pogoršavaju alergije na hranu, rekao je. Nije neuobičajeno da ljudi sa teškim reakcijama prijave da su popili i čašu ili dve vina, dodao je.
Od 2009. godine, kada su naučnici shvatili da je alergija na crveno meso najverovatnije uzrokovana ujedom krpelja zdravstveni zvaničnici su postali sve zabrinutiji zbog sve većeg broja sumnjivih slučajeva.
Često je potrebno više odlazaka kod lekara, uključujući specijaliste, da bi ljudi dobili odgovarajuću dijagnozu. To znači dodatne prepreke za ljude da dobiju dijagnozu, rekla je Džoan Salzer, epidemiolog pri CDC koja je specijalizovana za bolesti koje prenose krpelji.
Prema izveštaju CDC-a, svest o sindromu je niska među zdravstvenim radnicima. U prošlogodišnjem istraživanju od 1.500 kliničara, 42 odsto je reklo da nije čulo za alergijsko stanje, među onima kojima je bilo poznato ovo stanje, manje od trećine je znalo kako da to dijagnostikuje.