minhen
Foto: Johann Hinrichs / Alamy / Alamy / Profimedia

Grad koji svakako treba posetiti je bavarska prestonica, koja je proglašena najboljom za pešake.

Veliki broj gradova širom sveta može se pohvaliti neverovatno efikasnom mrežom javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da zaista doživite grad svakako je pešačenje. Dok hodate, bolje ćete upiti atmosferu, razgledati arhitekturu i možda usput otkriti neka manje poznata mesta, za koja niste ni znali da postoje.

Ipak, neki gradovi su znatno bolja mesta za šetnju od drugih. Kako bi to dokazali, na stranici Compare the Market AU sproveli su istraživanje. Ono je, između ostalog, donelo brojke o prosečnoj količini padavina, broju pešačkih staza, bezbednosti, cenama javnog prevoza i mestima gde automobilima pristup nije dozvoljen – kako bi se videlo koji su gradovi najprohodniji i koje možete obilaziti peške relativno mirno.

Pročitajte još:

Zahvaljujući svom centru grada idealnom za pešake, visokom nivou bezbednosti i gotovo nestvarnih 1,4 miliona kilometara biciklističkih staza, Minhen je zaradio laskavu titulu grada najboljeg za pešake.

Na drugom mestu je Milano, koji ima još impresivnijih 1,9 miliona km biciklističkih staza, a na trećem Varšava, gde 74 odsto stanovništva živi unutar jednog kilometra od prostora bez automobila.

U istraživanju Evropa dominira nad svim ostalim kontinentima, a Tokio je jedini neevropski grad, smešten na šestom mestu. Japanska prestonica ima uverljivo najveći broj pešačkih staza, pa je taj plasman i više nego zaslužen.

U top 10 još su se našli Helsinki, Pariz, Madrid, Oslo, Kopenhagen i Amsterdam, piše Pun kufer.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare