Radovanović: U avionu manji rizik od zaraze nego u restoranu

Putovanja 11. maj. 202109:45 > 11:49
Podeli:
avion
Avion; Foto: Yau Ming Low / Alamy / Alamy / Profimedia

U avionu je manja šansa za širenje koronavirusa nego u drugim zatvorenim prostorijama, objasnio nam je epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović.

„Kad dišemo ne izbacujemo kapljice, već kad glasno pričamo, kašljemo i najviše kad kijamo. Tada više desetina hiljada kapljica može da dospe u spoljašnju sredinu. Domet im je mali, oko metar. Međutim, iz manjih kapljica ispari voda dok polako gube visinu, pa se svedu na tzv. kapljična jezgra koja u zatvorenim prostorijama mogu satima da lebde“, podsetio nas je Radovanović, govoreći o tome zašto je opravdana mera zabrane muzike u kafićima i restoranima.

Ipak, u avionu je, kaže, situacija malo drugačija.

Pročitajte još:

„U avionu postoji takozvani laminarni protok vazduha, koji ide odozgo preko vašeg čela, nosa i na dole, dakle pomera se sloj vazduha ispred vašeg nosa. Tako da je u avionu manji rizik, osim ako ne razgovarate sa stjuardesom ili putnicima koji često menjaju mesta“, kaže Radovanović. Ipak, podseća da i dalje postoji rizik na aerodromima.

Da je rizik od izloženosti koronavirusu tokom leta avionom veoma niska, zaključak je i nedavne studije američkog ministarstva odbrane, u kojoj se procenjuje da bi putnik trebalo da bude u avionu 54 sati sa nekom zaraženom osobom da bi se i sam zarazio.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar