Foto: Instagram/dva_ranca_beg_iz_kanca

Šta videti i raditi za 7 dana u Tunisu? Ivana i Goran Babić su par koji putuje svetom i deli neophodne savete.

Oni su podelili sve ono što bi turisti trebalo da znaju pre posete Tunisu, a mi vam njihove savete prenosimo u celosti.

„Evo šta treba da znate pre odlaska u Tunis.

Viza

Prvo što treba da znate jeste to da je potrebna viza za državljane Srbije. Ako idete sa agencijom ona će vam biti rešena preko iste, a cena je 20€. Ako idete samostalno znajte da vizu nije moguće dobiti na licu mesta, već morate u ambasadu. Cena je tada veća, a oko potrebne dokumentacije i cene raspitajte se u ambasadi.

Bezbednost

Što se tiče bezbednosti mi smo se osećali prilično bezbedno, a iz razgovora sa ostalim turistima vidimo da niko nije imao problema, kako na turističkim lokacijama, tako i na onim mestima gde nema puno turista.

Oblačenje

Nekih striktnih pravila oko oblačenja nema, kao u drugim islamskim državama, prilično su liberalni i nećete imati nikakvih problema. Tunis može da se pohvali sa tim da su žene ovde dobile pravo glasa pre nego u nekim evropskim državama. Naravno, za posete nekih verskih objekata morate poštovati pravila.

Ljudi su srdačni, dočekaće vas sa osmehom i veoma rado popričati. Prodavci nisu napadni kao u nekim drugim državama kao što su na primer Egipa ili Maroko. Vole da se cenkaju i stalo im je da prodaju nešto, ali opet neće vas pratiti 500 metara dalje dok ne pristanete.

Cene

Cene u Tunisu su kao u Srbiji, neke stvari su dosta jeftinije, ali ako planirate odlazak u neke lepe restorane možete očekivati cene kao kod nas. Neke od cena su u poslednjem videu na profilu“, kažu oni.

Oni navode da „Tunis nije samo hoteli i plaže“, a neke od njihovih preporuka tokom boravka su da:

Obiđete i glavni grad Tunis, idite do muzeja Bardo, do Medine…

Narda Gongora / Panthermedia / Profimedia

Glavni grad Tunisa nosi isti naziv – Tunis. U njemu živi oko 2 miliona stanovnika, a primarni jezici su arapski i francuski, ali je i engleski u upotrebi. Jedna od neizbežnih aktivnosti je šetnja glavnom ulicom, koja i je šoping zona. Nacionalni muzej Bardo je smešten u palati koja je ranije bila sedište vladara i sadrži najveću kolekciju mozaika na svetu. Otvoren je 1960. godine, a svečanu vrpcu je presekao predsednik SFRJ – Josip Broz Tito. Tuniska medina je najveća i najstarija, a nalazi se pod zaštitom UNESC-a. Unutar nje se nalazi 14 džamija, od kojih je najpoznatija El Zituna, mnoge zanatske i trgovinske radnje,  kao i nekoliko ekskluzivnih kafića u tradicionalniom duhu.

Izgubite se u uzanim uličicama, probajte ceđenu narandžu, cenkajte se, kupite neki od suvenira

Carlo Bollo / Alamy / Alamy / Profimedia

Cenkanje je u Tunisu veština koja se praktikuje u mnogim prodavnicama i na pijacama. Prodavci često postavljaju visoku početnu cenu, a cenkanje je deo procesa kupovine. U sklopu skoro svake kuće se nalazi prodavnica, a jedan od napitaka koji dobija potpuno novi ukus u Tunisu je ceđena pomorandža, koji svi turisti obožavaju, a često se prodaje na tržnicama i uličnim tezgama.

Obiđite obavezno i Sidi Bou Said

Ethel Davies / robertharding / Profimedia

Ovaj gradić na severu zemlje, od grada Tunisa je udaljen 20 km i spada u obavezne izlete. U pitanju je mali, priobalni grad, koji nazivaju i plavo beli grad, poznat po belim fasadama, prozorima od kovanog gvožđa i plavim drvenim vratima. Ovde možete pronaći neke od najboljih keramičkih radova.

Idite na izlet katamaranom

Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

To je ono što mnogi vole kod odmora u Tunisu – krstarenje Mediteranom, sunčanje i razgledanje obale. Obično biraju da provedu pola dana i katamaranu, koliko je dovoljno za odmor, kupanje ili čitanje omiljene knjige.

Cena izleta katamaranom može varirati u zavisnosti od različitih faktora kao što su destinacija, trajanje izleta, uključeni dodatni sadržaji i usluge, kao i sezonski faktori. Na primer, izleti koji uključuju duži boravak na vodi ili posetu udaljenijim lokacijama obično imaju višu cenu. Takođe, luksuzniji katamarani sa dodatnim sadržajima poput hrane i pića mogu imati veću cenu u poređenju sa osnovnim izletima.

Posetite Kartaginu, Hamamet, Sus, Mahdiu i tvrđave u ovim mestima

YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Kartagina je jedan od najpoznatijih gradova antike, i jedno od mnogobrojnih blaga drevne civilizacije. Danas su od Kartagine ostale samo ruševine i temeljni ostaci, ali i dalje važi za jednu od najvećih turistička atrakcija na mapi Tunisa.

Hamamet je najstarija turistička destinacija u Tunisu, koja se nаlаzi na jugu poluostrvа Kаp Bon, najplodnijeg i najzelenijeg dela Tunisa. Popularan je među turistima zbog lepih plaža, nesvakidašnjih atrakcija, živopisnih predela, kao i velikog broja luksuznih hotela.

Sus je jedno od najpoznatijih mesta među srpskim turistima, celo mesto na jasmin u svakom trenutku, a obavezno je poseiti pijace u Susu.

Idite negde na spa užitak

Georg Berg / Alamy / Alamy / Profimedia

U Tunisu se nalazi mesto Korbus, popularno lečilište. Pored tretmana vezanih za vodu iz termalnih izvora, kao i lekovitu paru iz istih, blato iz obližnjeg mesta Ain Kanasira, blagotvorno je za različita stanja kožnih i reumatskih bolesti, kao i za one koji imaju artritis, a potvrđeno je i lekovito delovanje na nervni sistem.

Probajte tradicionalnu hranu, Brik i Kuskus, riblje specijalitete

Benis Arapovic / Panthermedia / Profimedia

Tuniska kuhinja je bogata ukusnim i raznovrsnim jelima, a među najpoznatijim tradicionalnim specijalitetima su brik, kuskus i različite riblje poslastice.

Brik je popularna vrsta punjenog tijesta, obično napravljena od tankih listova tijesta i punjena sastojcima poput jaja, sira, tune ili drugih namirnica. Često se prži u dubokom ulju dok ne postane hrskavo i zlatno smeđe boje.

Kuskus je još jedno poznato tunisko jelo, koje se sastoji od sitno mljevene pšenice koja se pari u specijalnom posuđu. Obično se poslužuje sa sosovima i povrćem, često kao prilog ribi ili mesu.

Riblji specijaliteti često su omiljeni u tuniskoj kuhinji, s obzirom na bogatstvo morskih resursa. Različite vrste ribe se pripremaju na različite načine, poput pečenja, kuvanja ili prženja, često začinjene raznim začinima i servirane uz povrće ili pirinač.

Posetite amfiteatar El Džem

eFesenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Poseta amfiteatru El Džem u Tunisu pruža nezaboravno iskustvo putovanja kroz vreme u antičku prošlost. Ovaj amfiteatar, koji je pod zaštitom UNESCO-a, smatra se jednim od najvećih rimskih amfiteatara na svetu. Nalazi se u blizini grada El Džem. Izgrađen u 3. veku, ovaj amfiteatar je nekada mogao da primi oko 35.000 gledalaca i bio je mesto održavanja gladijatorskih borbi i drugih javnih događaja. Danas posetioci mogu istražiti njegove impresivne ruševine, uključujući lavirinte podzemnih hodnika i galerije, dok uživaju u spektakularnom pogledu na okolni pejzaž.

Možete probati i iskusiti još mnogo toga, u zavisnosti koliko vremena imate, a mi savetujemo da popijete i čaj od mente i zapraite nas za još sadržaja sa putovanja“, zaključuju oni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare