Gostilje Foto:shutterstock

Na čuvenom vodopadu se po legendi igraju vile.

Zlatiborsko selo Gostilje prvi je kanditat iz Srbije u izboru najboljeg turističkog sela sveta za ovu godinu, objavila je Turistička organizacija Zlatibor.

„Konkurs je raspisala Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija i on je otvoren do 25. aprila, tako da još nema drugih prijavljenih sela iz naše zemlje. Ali, prema propozicijama, svaka zemlja može da ima do osam kandidata“, rekli su nam u Turističkoj organizaciji Srbije.

Pročitajte još:

No, teško je konkurisati Gostilju po lepoti i atraktivnosti, iako sam Zlatibor u poslednje vreme nema baš dobru reputaciju zbog urbanističkog haosa. No, Gostilje je potpuno druga priča.

Vodopad pod kojim se kupaju vile

Gostilje je od centra Zlatibora udaljeno oko 25 km, i najpoznatije je po istoimenom vodopadu na toku Gostiljske reke.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Postoji legenda da se noću pod vodopadom kupaju vile, čije čini večno vežu zaljubljene. Ako momak i devojka prođu iza vodopada, pričaju Gostiljci, pratiće ih ljubav i cvetaće do kraja života. Pričali su o tome stari meštani, legenda se prenosila sa kolena na koleno, oni najhrabriji bi noću dolazili da se u legendu uvere ali novih iskustava sa vilama odavno nema. Ipak zaljubljeni sa verom dolaze da svoju ljubav učvreste baš ovde, verujući da vile postoje, što niko sa sigurnošću ne negira. Mi smo zbog toga pored vodopada napravili i platformu, jer ovo je mesto veridbi i venčanja koja su sve češća pored vodopada“, ispričao je svojevremeno za Nova.rs Ljubiša Todosijević iz TU Gostilje.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Ipak, to je samo jedan u „dolini vodopada“ – kako se spuštate niz padinu lepo uređenim šetalištem i stepeništem videćete još desetak manjih vodopada i vrela koji se spuštaju sve do reke Katušnice. Nadomak vodopada nalazi se i bazen koji je jedno od najpoželjnijih zlatiborskih kupališta tokom leta.

Pročitajte još:

Druge atrakcije sela

Ušuškano u zagrljaju očuvane prirode podno Čigote i Borkovca na nadmorskoj visini od 1.000 metara, selo Gostilje predstavlja izuzetnu turističku atrakaciju o kojoj i sami građani Srbije malo znaju, a kamoli stranci. Ipak, kažu da se oni koji dođu jednom, uvek vraćaju, a Rakovička pećina, vodopad, rodna kuća Dimitrija Tucovića samo su neke od znamenitosti sela. Atrakcija su i dobro očuvane vodenice na reci Vrelo, pastrmski ribnjaci i prirodni ekosistemi. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje lekovitog bilja, ribolov i sportski turizam.

Foto:privatana arhiva

Svake godine 2. avgusta na dan Sv. proroka Ilije organizuje se tradicionalni narodni vašar, kao i sportsko takmičenje pod nazivom „Ilindanski sportski susreti“, koje okuplja brojne takmičare i ekipe iz gotovo svih okolnih mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare