Strani jezik
Strani jezik; Foto: Rawpixel / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste planirali da naučite neki novi jezik...

U svetu se govori ukupno 7000 jezika. Najteži jezici na svetu pripadaju različitim grupama i imaju različite karakteristike. Dakle ne postoji grupa jezika koja može da se opiše kao najteža za učenje. Nekima je učenje određenog jezika lako, nekom drugom je preteško. Nema pravila.

Najteži jezici na svetu imaju nekoliko karakteritika: složena gramatika, specifičan rečnik, težak izgovor i ponekad neobične znakove. To je zaista izazov za svakoga ko želi da proširi svoj jezički repertoar. Nekome bolje ide gramatika, nekome izgovor, tako da ono što je teško je veoma subjektivno.

Pa, kako se onda utvrđuje koji su najteži jezici na svetu?

Prilikom sastavljanja ove liste uzimaju se u obzir nekoliko različitih parametara.

Gramatika – Kad je gramatika “zamršena”, ne pomaže vam ni ako imate “sluha” za jezike. Složenu gramatiku, između ostalih, imaju arapski i poljski jezik. Mnoštvo padeža, rodne varijacije reči i različita vremena čine određene jezike složenijim u odnosu na većinu.

Izgovor – U nekim jezicima način na koji izgovarate neku reč potpuno se razlikuje od toga kako pišete tu istu reč. Takav jezik je npr. francuski. Drugi jezici, poput poljskog, ima mnogo “šuštanja” i glasova koji su naročito teški za izgovor osobama koje su odrasle na potpuno drugom jezičkom podneblju. Na japanskom je, s druge strane, važna intonacija jer utiče na značenje reči.

Pisanje – Mnogi svetski jezici koriste drugačiji znakovni sistem u odnosu na evropske jezike. Na primer, dok su nemački umlauti sasvim jasni Poljacima, ćirilični ili arapski znakovi ili kineski hijeroglifi većini izgledaju nerzaumljivo i nepristupačno. Stoga određeni jezici zahtevaju savladavanje veštine pisanja od nule.

Najteži jezici na svetu

Da li će vam neki jezik biti težak zavisi od lakoće usvajanja novih jezika, prethodnog iskustva i sličnosti novog jezika sa vašim maternjim jezikom. Poljak koji uči ruski naići će na poteškoće sa ćirilicom, ali će je verovatno kroz neko vreme potpuno savladati. S druge strane, za Holanđanina ili Japanca ruski je potpuno stran, kako u pisanju i gramatici, tako i u izgovoru.

Primetili ste da smo nekoliko puta spomenuli poljski jezik. Zašto se on neretko nalazi na listi najtežih svetskih jezika? Pre svega zbog složene gramatike, ali i specifičnog izgovora. Stranci to smatraju pravim lingvističkim izazovom. Gramatika je teška čak i samim Poljacima, ali oni u praksi koriste jezik intuitivno, bez potrebe da savladaju neka pravila, piše Medium, a prenosi Original magazin.

Zaista je teško pobrojati sve jezike, od najtežih do najlakših, ali ovo su objektivno najteži jezici na svetu – redosled je slučajan.

Kineski se bez sumnje smatra jednim od apsolutno najtežih svetskih jezika. Ko želi da savlada ovaj jezik, mora da nauči na desetine hiljada znakove. S tim da određeni znakovi imaju više značenja, dok neki izgledaju gotovo identično, a razlikuju se u izgovoru. Učenje kineskog jezika definitivno je jedan naporan, komplikovan proces za (skoro) svakoga.

Islandski jezik zvuči “čudno” i komplikovano. Gramatika je prilično složena, a vokabular zbog izolovanosti ostrva deluje arhaično. Danas su Islanđani veoma zabrinuti za očuvanje svog jezika. Sve strane reči koje počnu da se koriste odmah zamenjuju islandske neologizme koje je sastavljala specijalna komisija.

Grčki je jedan od najstarijih jezika sveta i omiljeni među ljubiteljima drevne istorije, književnosti i umetnosti. Zanimljivo je da se grčki jezik nije mnogo promenio od svog nastanka, iako je prošlo hiljade i hiljade godina. Zbog toga je strancima izazovan za učenje, a najkomplikovaniji od svega je izgovor.

Hebrejski jezik, koji su godinama koristili samo Jevreji u liturgijskom kontekstu, takođe se smatra teškim i arhaičnim. Danas je ovaj jezik menja i svakodnevno ga koristi oko pet miliona ljudi, ali to ne menja činjenicu da je strancima težak za učenje.

Za poljski jezik često možemo čuti da je najteži na svetu. Čak i ako objektivno nije najteži, svakako zaslužuje da se nađe na listi najtežih jezika sveta zahvaljujući svojoj komplikovanoj gramatici, specifičnom izgovoru i raznovrsnom vokabularu.

Pročitajte još:

Finski jezik pripada grupi ugrofinskih jezika i značajno se razlikuje od ostalih evropskih jezika, bilo skandinavskih, slovenskih ili germanskih. Gramatika je u određenoj meri apstraktna a izgovor zna da bude zaista komplikovan.

Još jedan jezik iz grupe ugrofinskih je mađarski. Jezik koji takođe ima složenu gramatiku i specifičan zvuk potpuno je stran velikoj većini Evropljana.

Arapski jezik takođe je izazovan zbog samih znakova, ali i gramatike. Imenica se u arapskom jeziku mogu imati tri broja, tri padeža i dva roda. To dosta otežava učenje jezika.

Najlakši jezici na svetu

Ako želite da naučite neki novi jezik, možda ne bi bilo loše da krenete od onih manje teških za učenje. Najzastupljeniji je svakako engleski, koji se smatra lakim za učenje. Objektivno, gramatika engleskog jezika nije baš jednostavna, ali univerzalnost ga čini lakim za usvajanje.

Italijanski i španski takođe spadaju u jezike lake za učenje. Oba jezika odlikuje jednostavna gramatika, a vokabular je sličan latinskom.

***
Bonus video: Amerikanka koja živi na srpskom