Jedan restoran u Grčkoj došao je na loš glas jer male obroke prodaje po astronomskim cenama, ali - turisti se i dalje iznenađuju.
Na restoran DK Oyster na Mikonosu već se požalilo mnogo gostiju. Iako ovaj ‘ostriga-bar‘ obećava ‘ultimativno luksuzno iskustvo‘ i priziva goste koji inače ne brinu o cenama – čak i oni ostaju u šoku kad vide račun.
Sećate se turistkinje kojoj su pretili policijom jer nije htela da plati 600 evra za dve krabe i dva koktela, pa je išla na sud? A kad se prošle godine par koji je bio na medenom mesecu požalio da je platio 29 evra za jednu ostrigu? Progovorio je i par koji je platio 800 evra za piće, predjelo i salatu, piše Daily Mail.
Aleks i Lindzi Brin iz Toronta u Kanadi bili su na medenom mesecu, ali im nije baš bilo do veselja kada im je DK Oyster naplatio skoro 400 evra za pivo, koktel i desetak ostriga.
Kažu da im osoblje restorana nije dalo cenovnik pre nego što su im na kraju saopštili astronomski iznos. Takođe, rekli su da su ih odveli u stražnju prostoriju da plate, umesto da im račun donesu za sto, a nakon što su se požalili, članovi osoblja su se pravdali pokazujući im ekran na kojem je sve pisalo na grčkom.
„Otišli smo u bar da nešto pojedemo i popijemo. Odmah su nas pitali da li želimo ostrige i inače su bili prilično napadni. Muž je naručio pivo, a ja sam zatražila cenovnik. Ali umesto da mi da cenovnik, konobar je počeo da nabraja različite vrste alkohola koje imaju poput votke i džina. Ne znam zašto im je bilo tako teško da donesu cenovnik“, ispričala je Lindzi.
Kad je cenovnik napokon stigao, to je bio običan papir s napisanim vrstama alkohola koje prodaju. Naručila je aperol spritz nakon čega je konobar rekao: „Znate šta bi jako lepo išlo uz ove ostrige? Rakovi. Da vam donesem malo?“
Srećom, nisu naručili.
„Moj muž je otišao u WC i kad se vratio, rekao je da mu se učinilo da je unutra vidio jelovnik na kojem je pisalo da naplaćuju 29 eura po ostrigi. Rekla sam da nema šanse. Ali već smo ih bili pojeli smo se pribojavali konačnog iznosa“, rekla je Lindzi.
Nakon nekog vremena, konobar se vratio s desertom.
„Počeo je da stavlja različite dezerte na naš sto. Rekli smo da ih ne želimo, a on je počeo da nas vređa. Kad smo bili spremni da krenemo, rekli su mom mužu da ode u stražnju sobu da plati, što je jako neobično. Dobili smo račun koji je bio preko 400 evra. Bili smo u šoku, ali smo ipak platili i otišli“, ispričala je Lindzi.
„To je bilo jako ludo. Sad mi je drago da se nismo posvađali ili odbili da platimo jer je to moglo da se završi i gore po nas. Oni prepoznaju turiste i iskorišćavaju ih.“
Dimitrios Kalamaras, vlasnik restorana DK Oyster, rekao je da su njihove tvrdnje čista laž.
„Nažalost, svima nama koji radimo u ugostiteljstvu stalno se obraćaju razni ‘influenseri‘ koji umesto da zarađuju za život reklamirajući proizvode i usluge svojoj publici, vrše pritisak i traže besplatne obroke. Restoran DK Oyster oglašavali smo na načine koje smatramo prikladnima i nećemo pokleknuti pred influenserima koje je privuklo predivno ostrvo Mikonos‘, rekao je Kalamaras. Dodao je da Lindzi Brin plasira laži i pokušava da stekne popularnost na društvenim mrežama. „Influenserka, iskusna putnica koja zarađuje za život opisujući svoja iskustva s putovanja, učinila je ono što većina zdravih odraslih ljudi ne bi učinila – naručila je piće i hranu od konobara koji je odbio da joj da jelovnik“, kaže Kalamaras.
„Desetine anonimnih korisnika Trip Advisora opovrgli su njene tvrdnje, a mi smo zbog svega odlučili da na ulazu u restoran postavimo tri ogromne ploče s jelovnikom i cenama. Verujemo da je vrednost ponuđenog iskustva velika i nemamo nameru da objašnjavamo zašto naplaćujemo više od supermarketa ili tradicionalne konobe – što također može biti lepo, ali je sasvim drugačiji koncept od našeg.“
Međutim, čini se da su još neki gosti imali jednako neprijatno iskustvo kao „lažljiva influenserka“.
Američki par dobio je vrtoglavi račun od 860 evra za dva mohita, četiri raka i salatu.
Džesika Jarnal i Adam Hagaun iz Montane kažu da su verovali da kokteli koštaju 27 evra svaki kada su ih naručili u baru na plaži Platys Gialos.
Kad su se požalili na račun, konobari su im rekli da mali kokteli koštaju 26,80 evra, a da su oni popili velike, koji koštaju po 107 dolara. Slično je bilo i s rakovima. Inače, priča za taj bar je i da lokalci plaćaju jednu, a stranci drugu, puno višu cenu. Naime, lokalci za ostrigu plaćaju pet dolara.
„Na ulici su bili konobari koji su pokušavali da uvedu ljude u restoran. Pitali su hoćemo li da jedemo, a mi smo rekli da ćemo uzeti jedno piće. Tražila sam jelovnik s cenama da bih bila sigurna da možemo da platimo. Zbog jelovnika se činilo kao stvarno pristupačno mesto za jelo. Pitali smo za neke preporuke, a oni su nam preporučili rakove i grčku salatu pa smo rekli, ‘OK, razmislićemo o tome‘‘, priča Jarnal.
„Onda su izneli lepinje. Rekli smo im da još nismo ništa naručili, a oni su rekli da jesmo. Postojala je jezička barijera pa mislimo da je, kad smo rekli da ćemo razmisliti o tome, konobar mislio da smo pristali pa su počeli da iznose hranu“, objašnjava. „Mislila sam da će u najgorem slučaju to koštati oko 300 evra. Očekivali smo da će biti malo skuplje, ali ne toliko koliko je bilo, pogotovo s obzirom na kvalitet hrane. Račun je bio preko 800 evra, a ja sam pomislila: ‘Nema šanse!‘ Otišla sam do upravnika i rekla mu da želim da vidim detaljan račun.“
Džesika kaže da je guglala njihov jelovnik i pokazala da na njemu piše 25 dolara za mohito, ali je na njenom računu pisalo 100 evra.
„Izgledalo je kao 38 evra za rakove, a bio je 38 evra za gram rakova i još postoji minimum koji morate naručiti. Za šankom je konobar pokazao malu čašicu i kazao: ‘To je mohito od 25 evra, a vi ste naručili mohito od 100 evra‘. Rekla sam mu da nisam uopšte imala izbora. Osim toga, mohito uopšte nije bio dobar. Bio je odvratan. Konobari nisu hteli da razgovaraju i rekli su da moramo da platimo račun. Bili smo toliko zatečeni da smo jednostavno platili prokleti račun i otišli“, kazala je Jarnal.