žabari
Foto: Maurizio Brambatti Bt / Zuma Press / Profimedia

Najčešće se koristi kao pogrdan naziv za Italijane.

Iako su žablji bataci francuski specijalitet, Srbi su Italijane prozvali „žabarima“ jer se i oni redovno hrane ovim životinjama.

Definicija „žabara“ na Vukajliji glasi ovako:

„Italijan. Zanimljivost je da ostali evropski narodi žabarima od milja nazivaju Francuze. I jedni i drugi tamane žablje batake, ali su za nas pravi žabari bili i ostali Italijani. Razlog je najverovatnije u tome što su izgleda Italijani zalazili po vojvođanskim selima i otkupljivali žabe. Drugi razlog je što smo Francuze simpatisali zbog podrške u ratovima, a i nismo imali dovoljno drugačijih susreta da bi nam išli na živce, dok je sa Italijanima upravo obrnut slučaj.“

Međutim, manje poznata činjenica je da je Engleska bila prva zemlja koja je lansirala ovaj specijalitet.

Istraživači su na području Stounhedža, na jugozapadu Engleske, pronašli butnu žablju kost među ostacima hrane koji datiraju između 6250. i 7596. godine pre naše ere.

Ovo otkriće predstavlja najraniji dokaz o spremanju žaba, odnosno žabljih bataka u svetu.

***

Bonus video: Bojan Mitić Moda srpskih muškaraca blizu italijanske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar