Zašto bi svako od nas trebalo da ostavi kašičicu šećera u dvorištu

Lifestyle 26. jun 202210:43 > 10:44
Podeli:
Šećer, Foto: Oleg Aryutkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Čak trećinu koju jedemo oprašile pčele i one su zaslužne za hranjenje 90 posto populacije.

Meri Popins je veličala prednosti kašike šećera, a sada se pridružio i Dejvid Atenboro. Ovog leta trebalo bi da se trudimo da što češće ostavljamo gomilice šećera u bašti i dvorištima – posebno po vrućem vremenu.

Zvuči bizarno – i beskorisno, s obzirom na to da šećer privlači mrave i ose, a mi obično ne želimo da puze i zuje okolo previše. Ali postoji jedno stvorenje koje će vam zaista zahvaliti na tome.

Bez obzira da li mislite da su smetnja ili ih volite, činjenica je da se mnogo oslanjamo na pčele. U stvari, skoro trećinu hrane koju jedemo oprašuju ovi insekti i one su odgovorne za ishranu 90 odsto svetske populacije.

Foto: Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako nestanu iz ekosistema mi imamo ozbiljan problem.

Nažalost, čini se da to radimo, jer kombinacija pesticida, urbanizacije i klimatskih promena dovodi do dramatičnog pada broja pčela.

pročitajte još:

„Ako bi pčele nestale sa lica zemlje, ljudima bi preostalo samo četiri godine života“, rekao je Atenboro u prošlosti.

Evo gde dolazi kašika šećera.

„U ovo doba godine pčele često mogu izgledati kao da umiru ili su mrtve, međutim, daleko su od toga“, rekao je Atenboro prema Country Livingu.

„Pčele se mogu umoriti i jednostavno nemaju dovoljno energije da se vrate u košnicu, što često može dovesti do njihove smrti. Ako nađete umornu pčelu u svom domu, jednostavan rastvor šećera i vode pomoći će da oživite iscrpljenu pčelu. Jednostavno pomešajte dve kašike belog, granuliranog šećera sa jednom kašikom vode i stavite na kašičicu da pčela može doći.“

Mešavina vode i šećera će rehidrirati umornu pčelu i dati im nešto preko potrebne energije, piše Mirror.

***

Bonus video: Najskuplji med na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Vaš komentar