pranje zuba
Pranje zuba, Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Stomatolozi raspravljaju kako bi jutarnja rutina trebalo da izgleda.

Ako i vi, kao većina ljudi, čim otvorite oči morate imati spremnu kafu, možda je vreme da razmislite šta još treba uključiti u jutarnju rutinu. Bilo da pijete čistu crnu kafu, vruću ili mlaku, sa šećerom ili s mlekom, jednu bi stvar trebalo da učinite pre nego uzmete prvi gutljaj: oprati zube, prenosi N1.hr.

Prema rečima Kristine Majners, stomatološkinji neprofitne organizacije CommuniCare Health Centers, trebalo bi da perete zube pre pijenja kafe, jer ćete upravo tako sprečiti nakupljanje mrlja. Ako ih operete, te mrlje neće imati za šta da se uhvate i biće ih puno manje. Kiselost koja se stvara pijenjem kafe čini gleđ osetljivijom na bilo kakva oštećenja, ali ako operete zube pre kafe, to ćete sprečiti. Majners navodi kako zube nakon kafe ne morate prati ponovno, dovoljno je samo da ih isperete vodom. Dodaje i kako pranjem zuba nakon kafe samo utrljavate kiselost u zube što može samo uzrokovati štetu.

Ako ovu napomenu zaboravite i operete zube nakon prve kafe, neće se ništa preterano promeniti kada je u pitanju zdravlje zuba, ali svakako to ne bi trebalo ponavljati jer će se pretvoriti u hronično stanje gde će doći do jakog oštećenja zubne gleđi.

Za one koji jednostavno ne mogu zamisliti da ne peru zube nakon prve kafe, stručnjaci savetuju da pričekate barem 30 minuta pre nego četkicu uzmete u ruke.

Inače, pranje zuba četkicom, čišćenje koncem ili ispiranje vodicom, pa čak i korišćenje žvaka, može služiti kao osveženje usne duplje, ali lekari savetuju da koristite one bez šećera kako bi se stimulisala proizvodnja pljuvačke, prirodnog zaštitnog faktora vaše usne duplje.

Jeste li sigurni da znate kako se zubi pravilno peru?

Dobra četkica treba da ima što više vlakana koja nikako ne smeju biti tvrda da ne bi slučajno prouzrokovala povlačenje desni i abrazija u području zubnog korenja. Kad već imamo dobru četkicu, važno je znati pravilno je koristiti. Postoji nekoliko tehnika pranja zube, od kojih se preferira kružna, doduše uz male modifikacije. Važno je da pranje zuba obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu površinu tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Jednostavno rečeno, prislonite četkicu za zube pod uglom od 45 stepeni tako da pola niti pokriva zub, a druga polovina desni.

Kružnim pokretima polako pređite sve zube gornje i donje vilice. Kao što odvojite vreme za pranje kose i ruku, jako je važno odvojiti malo vremena pred ogledalom u kupatilu i za zube. Jako je važno da zube perete u stojećem položaju i da se pri tom gledate i pratite šta radite. Naravno, zapamtite da jači pritisak ne znači bolje oprane zube. I ne samo to, bar jednom se potrudite, uzmite sat i merite koliko traju tri minuta kad se peru zubi. To je najbolji način da se uverite da vaše pranje ne traje toliko. Ipak najsigurnija provera kako smo oprali zube je naš jezik. Pređite jezikom sve površine zuba i proverite da li ste to zaista dobro učinili. Ako su sve besprekorno glatke i bez naslaga možete biti sigurni da ste uklonili ostatke hrane i već formiranog kamenca.

***

Bonus video: Strah od zubara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar