U Mišelin vodiču, najznačajnijem gastronomskom vodiču na svetu, konačno se našla i srpska Kafana. Ona u Njujorku.
„Da istočnoevropska inteligencija treba negde da planira revoluciju ili možda samo razgovara o politici, oni bi se sastali ovde“, počinje svoj „izveštaj“ Mišelin vodič. Naravno, brzo skreće u kuhinju.
„Na meniju su čuvena srpska jela koja je teško naći na Menhetnu. Ipak, neki specijaliteti će vam se činiti poznatim, poput zeljanice – klasičnog punjenog peciva, filovanog seckanim spanaćem, belim lukom, začinskim biljem i fetom. Od jedinstvenih jela mogu se izdvojiti suve šljive punjene sitnim sirom i rolovane slaninom, koje se služe sa rolovanom pilećom džigericom, kao i izdašan i ukusan pasulj sa komadićima mekih svinjskih rebaraca. Ćevapi su pravi specijalitet, kao i kobasice iz istog kraja, a pripremaju se od fino mlevenog svinjskog mesa, sa začinskim biljem“, navodi se u preporuci.
Kafanu po imenu Kafana u Njujorku je otvorio Vladimir Ocokoljić Coja, a ideja o restoranu srpske kuhinje je, kaže, „proistekla iz porodičnih proslava i pripreme slave, na koju je dolazilo bukvalno stotine ljudi u mali stan u Njujorku“. Danas je to gotovo kultno mesto za koje se čeka u redovima. Ne samo zbog hrane.
„Naš jelovnik je tradicionalan, i kad god sam pokušao da širim tu priču završavalo se sa ‘daj deset ćevapa’. Ali ima ljudi koji dolaze zbog girica ili kesten pirea“, objasnio je Vladimir nedavno za Nova.rs.
Pitali smo ga i za atmosferu, za đuskanje po stolovima, plakanje uz flašu i druge „kafanske čarolije“.
„Mešana je ekipa, ali su ‘naši’ definitivno glasniji. Ljudi dođu, mi im damo jelovnike, bacimo neku foru, preporučimo vino, kad krenu da se penju po nameštaju ja doživim nervni slom i ostavim moje zaposlene da ih spuštaju sa stolova. To je istina. Ali, u suštini nismo baš mesto tog tipa, kod nas sviraju dve gitare, mirnija varijanta, ali oženili smo i udali mnoge“, ispričao nam je.
***
Bonus video: Bakšiš – Ko je škrt, a ko lak na napojnici
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare