Poskupljenje, posebno hrane, globalni je trend, ali kod nas ipak malo osetniji. I dok se kraj talasu poskupljenja ne nazire i svi smo prinuđeni da preispitamo svoje navike - pitali smo vas: Na čemu ovih dana najviše štedite i kako?
U odnosu na 2020. godine cene hrane i bezalkoholnih pića veće su 8,3 odsto. Meso je skuplje za 9,4, ulja i masti za čak 19 odsto, a cene povrća „skočile su“ za neverovatnih 29,9 odsto. Odeća i obuća – za 1,3 odsto. Kada se sve sabere – cene u odnosu na prošlu godinu veće su u proseku za 5,7 odsto.
A to je tek početak i sve ukazuje na to da bi trebalo malo da se prištedi, da se budžet preraspodeli, pa smo vas na društvenim mrežama pitali: Na čemu ovih dana najviše štedite?
Sudeći po odgovorima, neki već ne uspevaju da uštede ništa, iako „jedu jednom dnevno“, neki su odavno u minusu, pa se sad zadužuju.
Nova odeća i obuća, kafići, pa i meso – za mnoge su postali „luksuz“.
Štedi se prvenstveno na sebi. Na ličnim potrebama i „nepotrebnim“ zadovoljstvima.
Štedi se na hrani i sapunu, grejanju i struji, sva „iskušenja“ se zaobilaze u širokom luku.
Jer kako preživeti s minimalcem, da ne kažemo socijalnom pomoći od 6.000 dinara?
Štedimo čak i na vazduhu i vremenu, a šta ćemo sa živcima?
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare