Foto:TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/

Namirnice koje kupujemo na pijaci nemaju etiketu s rokom trajanja, a ni prodavci verovatno neće znati tačno da vam kažu koliko može da stoji spanać, domaća testenina ili sir koji ste upravo kupili.

Jaja

Ako jaja čuvate na preporučenoj temperaturi od četiri stepena, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) preporučuje da se iskoriste u roku od tri nedelje nakon kupovine. Stručnjaci kažu da ih možemo jesti četiri do pet nedelja od datuma pakovanja, ali duže od toga nemojte ih koristiti jer se mogu pojaviti bakterije, poput Salmonelle i E-Coli.

Ako želite sačuvati ostatke jela u kojima ima jaja, FDA preporučuje da ih držite u frižideru i pojedete u roku od tri do četiri dana, dok tvrdo kuvana jaja mogu ostati u frižideru i do nedelju dana.

Sir

Rok trajanja zavisi od vrste sira, i inače je kod sira izgled proizvoda važniji od datuma na pakovanju. Ako sir lepo izgleda i miriše, onda je najverovatnije dobar za jelo.

Ukus sira se vremenom pojačava, ali to ne znači da je pokvaren. Ipak, ako tokom zalogaja počnete da osećate peckanje u ustima, to znači da ga ne treba jesti.

„Zeleniš“

Kad je voće i povrće u pitanju, najbolje je da se oslanjate na izgled, jer svako ima različiti rok trajanja. No, ako ste na pijaci nakupovali zalihe i voleli biste da isplanirate obroke tako da prvo potrošite povrće s kraćim rokom, imajte na umu da najkraći vek, od tri do pet dana, imaju blitva, zelena salata, kelj, grašak, spanać, paradajz (ako ih držite na sobnoj temperaturi)…

Nešto duže, od pet do sedam dana, u frižideru možete čuvati rukolu, brokoli, prokelj, kupus, patlidžan, karfiol, boraniju, mladi krompir, praziluk, šampinjone, tikvice… Najduže (u frižideru) može da stoji crveni kupus, celer, šargarepa, limun, limeta, cvekla, krompir (na tamnom mestu, najbolje u špajzu), đumbir, repa, crveni luk, paškanat… Ove namirnice traju i više od dve nedelje.

Pročitajte još:

Med

Med je jedna od namirnica koje nemaju rok trajanja. Može da traje večno, uglavnom zbog činjenice da se sastoji od šećera i ima veoma malo vlage, što otežava bakterijama ili mikroorganizmima da prežive u njemu. Ipak, treba ga čuvati na hladnom i suvom mestu.

Vremenom može da se desi da med počne da se kristališe, ali u tom slučaju zagrevanjem ga možete vratiti u prvobitno stanje.

Domaća testenina

Rok trajanja testenine zavisi od načina izrade. Testenina koju kupite u prodavnici traje dosta duže od datuma koji stoji na pakovanju, ali ako na pijaci kupujete svežu, domaću testeninu, iskoristite je u roku od četiri do pet dana, savetuje Zaštitnik potrošača.

***

Bonus video: Namirnice koje se ne kvare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar