Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Otvoreni bazen u okviru SC "Tašmajdan" otvoren je 25. juna 1961. godine, a na društvenim mrežama još kruže fotografije iz njegovih prvih godina rada.

Sada već davne 1961. godine, trojica mladića, kako to i priliči mladosti, prvi su „otvorili“, što bi današnji mladi rekli „overili“, Tašmajdanski bazen skokom sa skakaonice, pre svečanog otvaranja. Bili su to: Bratislav Petković, kaskader Miomir Radović Pigi i Acika Kalinić. Bio je to „skandal“ da neki „mangupi“ pre svečanog presecanja crvene vrpce, koriste bazen, pa je posla imala narodna milicija. Jedan od tih „mangupa“ Petković, kasnije je bio ministar kulture Republike Srbije, piše 011 info.

Bazen na Tašu je bio olimpijskih dimenzija, izgrađen na prostoru gde su se nalazili Požarna komanda, teniski klub, bioskop i luna park, a sve je to „nadgledao“ požarni toranj sa koga se osmatrao Beograd. Jasno je što je u trenutku postao letnji centar zbivanja u gradu.

Mnogi se na svaku crno-belu fotografiju s Taša rado prisećaju kako su tu visili poznati beogradski šmekeri i najlepše devojke, kako je sve bilo šarmantnije, pristojnije, prirodnije, kako je „nada u bolje sutra bila blizu“, kako je to bilo „duševno i estetski“ divno vreme – neuporedivo s ovim danas.

Pročitajte još:

Ipak, i danas, na tim starim fotkama s najpopularnijeg BG bazena, najviše pažnje privlače prelepe Beograđanke, koje su gotovo sve do jedne izgledale poput filmskih diva, autentične i prirodne.

„Beograđanke… Bile su, nekada, jedne od najlepših žena na svetu… A i kulturne“ – samo jedan je od komentara na ove fotografije.

*

*

*

*

*

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare