čišćenje tv
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je, a vrlo efikasno.

Moderni televizori zahtevaju više nege od onih nekadašnjih starih. Iako se svi moderni ekrani mogu čistiti na isti način, moraćete da budete vrlo oprezni kakvo sredstvo za čišćenje TV ekrana koristite i na koji način, kaže Džesika Ek, stručnjakinja na Američkom institutu za čišćenje.

Napominje kako uređaj obvezno treba isključiti pre početka čišćenja, ne samo zbog sigurnosti, već ćete tako bolje videti mrlje na ekranu.

Koristite krpu od mikrovlakana

„Moderni ekrani mogu biti osetljivi na pritisak i znaju da se lako izgrebu, pa je moja preporuka upotreba krpice od mikrovlakana, bez obzira na to je li vaš ekran LCD, OLED ili plazma. Ona čini pritisak na ekran ravnomjernijim i na taj način smanjuje rizik od ogrebotina ili oštećenja“, objasnila je Džesika, a prenosi 24sata.hr.

Ona kaže da treba izbegavati papirne ubruse, maramice i druge materijale koji mogu da sadrže vlakna koja su previše gruba za ekran.

„Čak i ako planirate da čistite starinski TV, krpa od mikrovlakana je i dalje najbolji izbor. Takođe, možete koristiti i elektrostatičku krpu“, dodala je.

Savetuje da prilikom brisanja ekrana ne stvarate veliki pritisak.

„Prejak pritisak zna da ošteti ekran, pa niije nemoguće da pronađete izgorele piksele sledeći put kada upalite LCD ili plazmu“, upozorila je.

Nikad tečnost za čišćenje ne prskajte direktno na ekran

Prvo poprskajte krpicu finom maglicom, pa tek onda krenite sa brisanjem. Osim toga, pripazite kakvu krpicu birate – neka bude nova i predviđena samo za brisanje ekrana.

Recimo, krpa za brisanje drvenog nameštaja sigurno je već puna čestica masnoće od sredstava za brisanje nameštaja, pa bi mogla dodatno da zamaže ekran. Takođe, ekran brišite vodoravnim potezima, nikako u krug jer tako mogu ostati mrlje, naglasila je ova stručnjakinja za čišćenje.

Počitajte još:

Nakon brisanja vlažnom krpom, po ekranu pređite i suvom. Očistite i ostale delove TV-a. To možete uraditi usisavačem – stavite ga na najmanju snagu i koristite nastavak koji izgleda kao četka. To će izvući prašinu iz sitnih otvora u njemu.

Kako očistiti tvrdokorne mrlje s TV ekrana

Ukoliko na ekranu ostanu tvrdokornije mrlje, pokušajte da ih uklonite vrlo razređenom mešavinom destilovane vode i blagog deterdženta za pranje posuđa.

„Nikada ne bi trebalo da koristiti jake hemikalije poput acetona, toluena ili amonijaka. Možda mislite da bi sredstvo za pranje prozora bilo dobro, ali njemu je amonijak glavni sastojak koji će trajno oštetiti ekran. Izuzetak su starinski televizori koji imaju staklene ekrane“, kaže Džesika Ek.

Napravite sami sredstvo za čišćenje ekrana

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Pomešajte destilovanu vodu s belim sirćetom u odnosu 1:1, stavite u bočicu s finim raspršivačem, i to je to.

Nemojte koristiti vodu iz slavine jer sadrži minerale koji mogu izgrebati ekran, destilisana voda je puno mekša.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare