Među biljkama koje cvetaju do prvih mrazeva pažnju privlači i dražesna celosija, zbog svog izgleda poznata i kao petlova kresta. Ova jednogodišnja cvetnica krasi mnoge vrtove i okućnice, a omiljena je i zbog toga što se, kad je jednom posadite, dalje sama uspešno razmnožava.
Celosija, koju zovu i petlova kruna ili perjanica, potiče iz tropskih krajeva, a toliko je lepa i dekorativna da je mnogi žele u svom vrtu.
Vrlo je otporna i izdržljiva i, osim što joj ne smeta temperatura oko nule, dobro podnosi i sušu, a najbolje uspeva na direktnom suncu. Grmolikog je rasta i može da naraste i do dva metra u visinu, a najčešće do 120 centimetara. Cvetovi joj traju veoma dugo, čak do osam nedelja, a ako uklonite one precvale, svoju biljku ćete pokrenuti na novo cvetanje.
View this post on Instagram
Sadnica petlove kreste ima u predivnim jarkim nijansama poput ružičaste, crvene, žute i narandžaste, ali podjednako impresivno izgleda i u beloj varijanti, a ima ih i u dve boje. Ako sadnice posadite u grupu, cvetovi će izgledati kao plamen, zbog čega je ta prelepa cvetnica i dobila ime celosija, što na grčkom znači ‘goreti’.
View this post on Instagram
Postoji nekoliko sorta petlove kreste koje se razlikuju i po boji listova, a ona pak zavisi od boje cveta. Po nijansi na koju vuče mala biljka lako se može predvideti koje će boje biti cvet. Na primer, biljka žutog cveta ima zeleno-žućkaste listove i stabljiku, crvena zeleno-crvene itd.
View this post on Instagram
Najbolje kod ove biljke je to što, kada se jednom posadi, dalje se sama uspešno širi. Potrebno je samo da je, kad nikne na proleće, rasadite s mesta gde je rasla prethodne godine. Seje se u rano proleće u martu, prvo u teglicama, a kasnije, kad biljka dostigne visinu od nekoliko centimetara, rasađuje se. Pored toga, možete i da je u aprilu direktno posadite na otvorenom.
Kruna ili metlica celosije u stvari je cvat, skup stotine malih cvetova. Kad cvetovi precvetaju, oni počnu da gube boju, a u sredini nastaju crne semenke. Njih je najlakše skupiti tako što uzmete širu posudu, stavite je ispod precvetalih cvetova i lagano ih ugnječite prstima tako da seme pada u posudu koju držite ispod. Iduće godine dočekaće vas eksplozija boja i lepo iznenađenje zbog kombinacije nijansi, pišu na sajtu Zadovoljna.hr. Te kombinacije zavise od toga koliko ste vrsta celosije imali i kako su uspele da se međusobno izukrštaju.
View this post on Instagram
Zanimljivo je i da je celosija jestiva biljka, čiji se cvetovi i listovi u Africi i jugoistočnoj Aziji uzgajaju za hranu, a tamo je sade da svojim rastom zaustavi širenje pojedinih korova.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: