"Prva šansa za sneg u nižim predelima, bila bi verovatno negde između 20. i 24. decembra".

U Srbiji će sutra biti oblačno i hladno, mestimično sa slabom kišom i susnežicom u nižim predelima, a u brdsko-planinskim sa slabim snegom i to uglavnom pre podne. Po podne će biti suvo, uz smanjenje oblačnosti. Vetar slab i umeren severozapadni. Najniža temperatura od 0 do 3 °C, a najviša od 3 do 7 °C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

U Beogradu će biti oblačno i hladno, povremeno sa slabom kišom i to uglavnom ujutro i pre podne. Po podne suvo uz postepeno smanjenje oblačnosti. Vetar slab severozapadni. Temperatura bez većeg kolebanja, od 2 do 4 °C.

Sneg je ponovo „odložen“, bar onaj koji se neće odmah otopiti, a meteorolog Nedeljko Todorović otkrio je šta narednih dana možemo da očekujemo.

„Možemo očekivati ovu varijantu vremena sa temperaturama malo ispod proseka, to znači kao danas ili sutra sa ovim maksimalnim temperaturama negde između 3 i 6 stepeni, uz nešto slabih padavina, pre svega snega u planinama. U nižim predelima, malo kiše i malo snega, ali zanemarljiva količina padavina, tako da sneg ako bi negde i pao u nižim predelima, to bi samo zabeleo travu, vozila, eventualno negde krovove. U planinskim predelima snega i nema sada mnogo, negde između 5 i 10 centimetara, možda za neki centimetar da ga bude više sutra i prekosutra. U svakom slučaju nema nekih ozbiljnih zimskih, tako da kažem, snežnih padavina, pa verovatno i narednih 10 dana. Zato što se početkom naredne sedmice, to je znači od 11. decembar, pa negde do 14. decembra očekuje jedna epizoda toplijeg vremena. Što znači da bi ona maksimalna temperatura u većini mesta bila između 10 i 15 stepeni“, rekao je meteorolog, prenosi Kurir.

Prvu sledeću šansu za sneg prognozira tek od 20. decembra, a nedavno je za Nova.rs rekao da nije neopravdano očekivati sneg i u novogodišnjoj noći.

„Obično ovako, kad u decembru malo poskoči temperatura, to je znak da će posle toga da zahladni, znači negde 14. bi počela kiša. Negde oko 21. do 23. decembra bila bi jedna hladnija varijanta vremena. A prva šansa za sneg u nižim predelima, bila bi verovatno negde između 20. i 24. decembra. To još nije izvesno, jer to je nekih skoro 15-ak dana unapred, ne bih smeo da tvrdim pouzdano da će baš tako biti, ali hajde da kažemo, ima nagoveštaja. Ovo je tipično decembarsko vreme. Znači, uslovno gledajući, prvi sneg kao pojava zabeležen je krajem novembra. Prema stogodišnjoj statistici sve je u redu, mislim prema očekivanju“, zaključio je Todorović.

Pročitajte još:

Prema prognozi RHMZ za narednih sedam dana, u subotu će biti umereno oblačno sa sunčanim intervalima i suvo, a u nedelju sa severozapada stiže novo prolazno naoblačenje sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa slabim prolaznim snegom. Početkom naredne sedmice očekuje se porast dnevnih temperatura u većini mesta od 10 do 15 °C, uz kratkotrajnu kišu. Jače naoblačenje i zahlađenje s kišom, na planinama sa snegom uz pojačan severozapadni vetar očekuje se u sredu sredinom dana na severu, a do kraja dana i u ostalim krajevima. Krajem perioda oblačno i hladnije, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom, prenosi Tanjug.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare