prognoza
Kiša u Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Zahlađenje koje su najavili meteorolozi je stiglo, a sada Marko Čubrilo otkriva šta nadalje možemo da očekujemo i kakvo će vreme biti za praznike pred nama.

Za početak, jutros nam je stigla nova najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

„Naoblačenje, mestimično sa kišom, koje je zahvatilo jugozapadne i južne, tokom prepodneva proširiće se i na centralne, a posle podne i na većinu ostalih krajeva Srbije. U brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije sneg.“

A meteorolog amater Marko Čubrilo, čije najave prati ceo region, kaže da se nakon sinoćnjeg zahlađenja širi uticaj visinskog ciklona koji bi danas i u ponedeljak ujutro trebalo da se premešta preko regiona, ali da za sada obilne padavine nisu izvesne nego su samo mogućnost.

Ipak, viši planinski predeli će ponovo imati sneg, a u slučaju obilnjih padavina, snežna granica se nakratko može spustiti ispod 600 metara nadmorske visine.

Danas tokom dana severozapadni vetar u pojačanju i u noći ka ponedeljku na severu regiona na udare može biti jak. Biće ponovo hladnije uz maksimume od +7 do +14 stepeni Celzijusa, kaže Čubrilo.

„U ponedeljak prestanak padavina, ali uz relativno hladno vreme i maksimume uglavnom od +6 do +14, a na jugu oko +18 stepeni Celzijusa.“

Pročitajte još:

Onda – novo zahlađenje.

„Novo pogoršanje je moguće od utorka do četvrtka i tada postoji mogućnost još jedne konkretnije padavinske epizode, ali tek za 2-3 dana ćemo imati jasniju sliku o tačnoj putanji tog ciklona. U naredni utorak i dalje relativno hladno, a u sredu generalno toplije, dok bi u naredni četvrtak ponovo bilo malo hladnije.”

Čubrilo kaže da deluje da je negde posle 26. aprila pred nama stabilizacija i umereno otopljenje, te bi sam kraj aprila i početak maja doneli prave prolećne temperature uz maksimume do oko +25 stepeni Celzijusa.

“Posle 2. maja deluje da ponovo ulazimo u period nestabilnog, a od 4. maja i svežijeg vremena.”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare