Mnogi Rusi ne bi mogli da zamisle život bez omiljene votke koja u toj zemlji ima poseban status. Oni imaju i nepisan bonton ispijanja, kao i samo njima svojstvene navike vezane za to žestoko piće.
Votka mora da bude hladna, ali i čaše, pa ako želite da pijete kao Rusi ohladite ih u zamrzivaču. Tako će biti i pitkija. Pije se iz malih čaša, a osim votke na stolu treba da bude i nešto slano, makar raženi hleb. Votka se ne pijucka nego pije na eks, a nakon svake čašice uzima se novi zalogaj. Ako vam se više ne jede – možete pomirisati hleb. Taj neobični ritual nema neku posebnu funkciju. Radi se o društvenom običaju kojim se poručuje „ne pijem da bi se napio nego uživao i družio“. Ako za stolom nema dovoljno za sve onda korpa sa hlebom kruži tako da svako može da pomiriše.
Naravno, puno je bolja opcija da se nešto pojede, umesto da se miriše, a uz votku se u Rusiji može naći i tost s maslacem, haringa, ili još bolje – kavijar. Prema bontonu ne treba čekati da vas neko ponudi nego se poslužiti onim što je na stolu. Kruži i priča da je jednom prilikom američke špijune odalo upravo to što nisu hteli ništa da jedu, samo su pili jednu votku za drugom, što u Rusiji nije običaj.
Upravo je deljenje hrane i pića ruski način da se pokaže zajedništvo pa je votka poput društvenog lepka – uz nezaobilazne zdravice. Jedna od njih je i „Pojekali!“ (Krećemo!) po kojoj je ostao zapamćen Jurij Gagarin, pre nego što se otisnuo u svemir 1961. godine.
Kako bi mogli da piju, ali ne i da se toliko napiju da ne znaju za sebe, Rusi jedu masnu hranu, a navodno pomaže i ako se popije maslinovo ulje ili pojede sirovo jaje pre pijanke – ako se ne bojite salmonele. Ipak nije preporučljivo ni prejedanje.
Votka se najčešće pije čista, ali postoje i izuzeci poput koktela – ili piva. Pivo s votkom se zove jorš, a srazmera ta dva pića zavisi od ukusa.
Jedno od pravila kog se treba držati u ruskom društvu je da nikad ne točite votku samo sebi, pa nemojte da zaboravite na tuđe čaše. A za lečenje mamurluka? Navodno je najbolja stvar tečnost od kiselih krastavaca.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: